BOKSERSKI SPEKTAKL U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Svijet nakon 25 godina ima apsolutnog vladara TEŠKE KATEGORIJE (FOTO, VIDEO)

Furyju je ovo prvi poraz u karijeri, dok Usyk ostaje neporažen i dodatno obogaćuje svoju briljantnu karijeru.

  • Sport

  • 19. Maj 2024  19. Maj 2024

  • 0

Boks je nakon 25 godina dobio apsolutnog prvaka teške kategorije a to je Oleksandar Usyk sudijskom odlukom. S jedne strane, Britanac Tyson Fury je držao WBC naslov u teškoj kategoriji od 2020. i druge od svoje tri epske borbe protiv Deontaya Wildera, dok Ukrajinac Oleksandar Usyk imao WBA, WBO i IBF pojas otkako je 2021. skinuo s trona Britanca Anthonyja Joshuu. Meč je održan u saudijskom gradu Riyadu.

Oleksandr Usyk vrlo samouvjereno izgledao na početku ovog meča. Ukrajinac je odmah zauzeo sredinu ringa i prednjim direktom je gradio svoje napade. Fury je pretežno napadao tijelo svog protivnika, što je i sam Fury najavljivao kao svoje oružje. Udarcima u tijelo uzvratio je i Usyk nakon dvije minute borbe.

Oleksandr Usyk je boksao s velikim samopouzdanjem i u drugoj rundi. Odmah na početku druge runde Usyk je ponovno pogodio, ovaj put sa dva precizna udarca. Prednji direkt, a zatim lijevi ‘‘overhand‘‘ su završili na licu Furyja. Tyson Fury reagovao s osmijehom na licu, ali udarac Usyka itekako je osjetio.

U trećoj rundi, Usyk je nastavio s napadima dok se Fury povlačio, pokušavajući držati Usyka na distanci. U posljednjih nekoliko sekundi runde, obojica su razmijenili nekoliko udaraca.

U četvrtoj rundi, Fury je kombinovao desni direkt i lijevi aperkat. On je je također odlično pogodio desnim aperkatom u tijelo. Iako je Fury preuzeo inicijativu, Usyk je ubrzao i pritisnuo Furyja u kut, zadavši nekoliko dobrih udaraca u tijelo.

U petoj rundi Usyk je pokazivao znakove umora, dok je Fury sve češće pogađao. Usyk je nešto precizniji, ali Fury je agresivniji. Sredinom pete runde, Fury usporava Usyka udarcima u tijelo, ali i nespretnim udarcem ispod pojasa koji je izazvao bijes Ukrajinca. Fury je održava distancu i uspješno pogađa prednjim direktom, dok Usyk ostaje kratak u svojim napadima. Nakon pet rundi, Fury kontrolirao meč.

Usyk je u šestoj rundi pokušavao povratiti kontrolu, ali Fury je odlično boksao. Fury je čitao Usykove napade i nanosio štetu udarcima u tijelo, što je Ukrajinca dovelo u neugodan položaj. Usyk je pokazao znakove boli, što je ukazalo na potpunu dominaciju Furyja u ringu. Sredinom runde Fury odlično pogađa desnim aperkatom i uzdrmao je Usyka.

Usykovi napadi u sedmoj rundi uglavnom su bili bezuspješni, ali u završnici je uspio probiti Furyjevu odbranu i vezati nekoliko značajnih udaraca. Ipak, Fury je brzo odgovorio serijom udaraca, pokazujući svoju snagu i dominaciju.

Fury je u osmoj rundi agresivno krenuo, ali Usyk je odlično blokirao njegove udarce i krenuo u opasan napad, pokazujući povratak samopouzdanja. Razmjena udaraca bila je izuzetno žestoka, pri čemu su obojica nanijeli štetu. Usyk je fantastičnim udarcima raskrvario Furyja.

Usyk je uspio izbaciti Furyja iz komforne zone u devetoj rudni, prisiljavajući ga da bude fokusiraniji i manje taktički igra. Sredinom runde Usyk je snažnim udarcem direktno pogodio Furyja u glavu, dok je Britanac pokušavao uzvratiti udarcima u tijelo. U završnici runde Usyk je probio Furyjevu odbranu i bacio ga u nokdaun, ali ga je konopac spasio od pada na pod. Sudija je odbrojavao, Fury je izdržao. Furyja je definitivno spasilo zvono u ovoj rundi.

Usyk je nastavio dominirati i u desetoj rundi, nastojeći nokautirati Furyja. U tim trenucima izgledalo je da nas samo jedan kvalitetan udarac dijeli od završetka borbe. Ukrajinac je imao potpunu kontrolu nad borbom, često pogađajući Furyja s preciznim udarcima. Fury, s druge strane, nije imao jasan plan ni u obrani ni u napadu. Usyk je plesao po ringu, dok je Fury bezuspješno pokušavao pronaći rješenje.

Tyson Fury se uspio oporaviti nakon teške devete runde u kojoj je sudija mogao prekinuti meč. Međutim, primjetno je da više nije onaj samouvjereni Fury iz ranijih rundi. Usyk je definitivno dominirao. Završio je 11. rundu s dobrim lijevim “overhandom”, vjerojatno osvajajući tu rundu.

Kada je Fury napokon dobio priliku za kvalitetan napad nakon udarca koji je uzdrmao Usyka, povukao se nazad, propuštajući posljednju šansu da nanese veću štetu u posljednjoj rundi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...