ZLOČINI VRS-a NAD BOŠNJACIMA U ČAJNIČU: U mjestu Mostina, pored nekadašnjeg zloglasnog Lovačkog doma...

(...) danas će biti obilježena 32. godišnjica stradanja Bošnjaka s područja opštine Čajniče.

  • Sjećanje

  • 19. Maj 2024  19. Maj 2024

  • 0

U maju 1992. godine, u tom objektu bila su zatočena 42 civila, koje su 19. maja ubili pripadnici Vojske RS. Taj dan se obilježava kao Dan sjećanja na sve žrtve zločina u Čajniču.

Predsjednica Izvršnog odbora Medžlisa IZ Čajniče, koji je i organizator obilježavanja,  Anera Zagrljača napominje da se za posmrtnim ostacima 30 žrtava iz Mostine još traga.

"Sjećanja ne blijede i nikada neće, rane su i dalje bolne. Evo 32 godine, mi smo još uvijek na istom mjestu. Još nemamo tragove gdje se nalaze posmrtni ostaci naših najdražih. Članovi porodica žude za tim danom kada će kosti njihovih najmilijih biti pronađene i kada će ih dostojno ukopati", naglašava Zagrljača.  

Porodice ubijenih te predstavnici Muftijstva goraždanskog i Medžlisa Islamske zajednice Čajniče, kao i delegacija BPK Goražde, na mjestu stradanja sutra će položiti cvijeće.

"Godišnjica stradanja bit će obilježena uz obraćanja članova porodica, organizatora i gostiju, a nakon toga i klanjanje podne namaza u Mir Muhamedovoj džamiji u Čajniču. Već odavno postoji ideja za memorijalizacijom zločina, spomen soba ili nešto slično što bi moglo da bude trajni dokaz da se zločin ne zaboravi", kaže predsjednica IO Medžlisa IZ Čajniče.  

Za zločine na području Čajniča do danas su osuđeni Milorad Živković, Milun Kornjača, Milosav, Marjan i Slavko Jovanović na kazne od šest do jedanaest godina zatvora. Optužbe su oslobođeni Duško Tadić i Stevo Jovanović. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...