GREŠKA DONALDA TRUMPA: Otkriveno čiji su glasovi pomogli Bidenu da pobijedi

Trump je govorio da će biti ponovo izabran zbog dobrih ekonomskih pokazatelja uoči epidemije.

  • Svijet

  • 09. Nov. 2020  09. Nov. 2020

  • 2

Među američkim biračima postoje velike razlike u pogledima na politiku i društvo, a posebno u poređenju muških i ženskih birača - muškarci više glasaju za Donalda Trumpa i najvažnija im je ekonomija.

Kako navodi "Wall Street Journal", prema anketama napravljenim u periodu od januara do oktobra, 35 posto žena i 50 posto muškaraca pokazalo je sklonost da glasa za Trumpa.

Glasovi iz predgrađa

Za Josepha Bidena je bilo 43 posto muškaraca te 58 posto žena. Žene sa sela u SAD-u većinom su za Trumpa, a one iz predgrađa za Bidena.

Prema 10 najvažnijih predizbornih anketa, Biden je, u prosjeku, vodio za 19 posto razlike kod žena.

Muškarci u predgrađima malo su bili skloniji Trumpu, dok su žene iz tih dijelova zemlje više podržavale Bidena.

Trump je 2016. godine u predgrađima pobijedio Hillary Clinton za oko četiri posto glasova. Ankete su tada, zavisno od metodologije, pokazale da je za Trumpa glasalo između 47 i 51 posto žena.

Politički analitičari ponudili su nekoliko razloga zašto su žene tokom ovih izbora bile sklonije Bidenu.

Trump je govorio da će biti ponovo izabran zbog dobrih ekonomskih pokazatelja uoči epidemije i muškarci su prihvatili ovaj argument.

Žene, pak, nisu smatrale da je ekonomija ojačala čak ni nakon dugog oporavka koji je uslijedio nakon finansijske krize iz 2008. i 2009. godine.

Gubitak posla

S druge strane, muškarci su ocijenili ekonomiju pozitivnom godinu dana nakon što je Trump postao predsjednik.

Recesija nastala zbog epidemije koronavirusa povećala je razlike muškaraca i žena na tržištu rada. Najmanje 10 godina napretka žena na polju tržišta rada uništeno je tokom pandemije.

U septembru, posao je u SAD-u izgubilo 865.000 žena, a muškaraca 216.000.

Svi birači, nezavisno od toga da li su bijelci, crnci ili Latinoamerikanci, pokazuju rodni jaz u političkim i društvenim pitanjima.

Trumpova politika je više privlačila muškarce. Neke ankete pokazale su da su muškarci iz crnačke i latinoameričke populacije dali Trumpu više glasova nego 2016. godine, prenosi "Oslobođenje".

Ankete provedene uoči izbora pokazuju da je Trumpu opala podrška kod bjelkinja s fakultetskom diplomom.

To znači da su bjelkinje, možda prvi put tokom posljednjih 25 godina, glasale za demokrate na izborima u SAD-u.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...