"GUARDIAN" OBJAVIO "BOMBU": Kako kraljica Elizabeta krije bogatstvo...

Kako kraljica Elizabeta krije bogatstvo.

  • Svijet

  • 07. Feb. 2021  08. Feb. 2021

  • 0

Britanska kraljica uspješno je privolila vladu da promijeni nacrt zakona i tako sakrije njeno privatno bogatstvo od javnosti.

Britanski Guardian prenosi da je privatni advokat kraljice Elizabete pritiskao ministre da promijene prijedlog zakona i tako sakriju od javnosti u kojim sve kompanijama kraljica ima udio.

Poslije kraljičine intervencije, vlada je ubacila klauzulu u zakon kojom je omogućeno da kompanije koje koriste “šefovi država” budu izuzete iz mjera transparentnosti.

Dogovor je postignut 1973. i iskorišten je da se stvori šel kompanija čije su poslovanje, udio i investicije kraljice biti pokriveni velom tajne do 2011. godine, mada ni tada nije u potpunosti otkriveno koliko je britanska kraljica bogata, iako se procjenjuje da je riječ o stotinama miliona funti.

Kraljica se, piše list, na to odlučila jer je smatrala da bi bilo “sramno” da javnost sazna koliko je bogata.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...