VAKCINIŠIMO SE: Oko 90 posto hospitaliziranih pacijenata...

...su nevakcinisani.

  • Društvo

  • 28. Sep. 2021  28. Sep. 2021

  • 0

Bosna i Hercegovina je već neko vrijeme u četvrtom valu pandemije novog tipa koronavirusa. Posljednjih dana raste broj zaraženih kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini pa i u Kantonu Sarajevo.

Do kraja septembra se očekuje da će u Kantonu Sarajevo biti oko 44 posto potpuno vakcinisanih protiv koronavirusa.

Vlasti apeluju na građane da se vakcinišu s obzirom na to da je oko 90 posto hospitaliziranih pacijenata, oni sa težim simptomima zaraze, nevakcinisano.

Mirna Pecikoza, glasnogovornica Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, izjavila je za Anadolu Agency (AA) da proces vakcinacije u Kantonu Sarajevo teče kontinuirano i bez ikakvih problema na svim punktovima.

“Trenutno se vakcinacija najviše vrši na punktu Zetra s obzirom na to da je u prethodnom periodu bilo mnogo prvih doza, a sada se vrši revakcinacija i u prosjeku se radi od oko 1.500 do 2.000 apliciranih doza dnevno. U narednom periodu očekujemo, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, da će do kraja septembra biti oko 44 posto potpuno vakcinisanih u Kantonu Sarajevo. Kada na to dodamo one koji su se vakcinisali van Kantona Sarajevo, a nisu se prijavili u naš sistem i one koji su prebolovali koronavirus u prethodnom periodu, očekujemo da imamo neki zadovoljavajući nivo zaštite u Kantonu Sarajevo. Prema podacima koje svakodnevno dobijamo s punktova, otprilike 30.000 građana KS-a od početka septembra je potpuno vakcinisano”, pojasnila je Pecikoza.

Kako je kazala, najveće interesovanje građana je za vakcinu Pfizer s obzirom da to da nije bila dostupna u prethodnom periodu, odnosno dolazila je u manjim količinama u Bosnu i Hercegovinu. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...