ANTONY BLINKEN OBJAVIO: "Rusiji nećemo odmah uvesti sankcije, ali ako..."

Rusko gomilanje trupa u blizini granice sa Ukrajinom zabrinulo je Zapad zbog toga što se vjeruje da bi ruske snage mogle upasti na istok Ukrajine.

  • Svijet

  • 23. Jan. 2022  23. Jan. 2022

  • 0

Američki državni sekretar Antony Blinken odbacio je danas ideju da se Rusiji odmah uvedu sankcije, navodeći da bi to ugrozilo mogućnost Zapada da odbije potencijalnu rusku agresiju na Ukrajinu. Blinken je jučer ovlastio baltičke nacije - Estoniju, Letoniju i Litvaniju - da pošalju protivtenkovske i protivvazdušne rakete američke proizvodnje u Ukrajinu.

Rusko gomilanje trupa u blizini granice sa Ukrajinom zabrinulo je Zapad zbog toga što se vjeruje da bi ruske snage mogle upasti na istok Ukrajine.

Ukoliko Rusija izvede takav upad, Zapad je zaprijetio da će uvesti sankcije koje bi izazvale ekonomski efekat, dok Moskva ponavlja da nema namjeru napasti Ukrajinu.

"Kada je riječ o sankcijama, cilj sankcija je da se odbije ruska agresija. Ali kada biste ih uveli sada, izgubili biste taj efekat", kazao je Blinken za CNN.

On je upozorio da ako jedan ruski vojnik uđe u Ukrajinu, to bi izazvalo snažan odgovor.

Usred rastućih tenzija Ukrajine sa susjednom Rusijom Blinken je ovlastio baltičke nacije - Estoniju, Letoniju i Litvaniju - da pošalju protivtenkovske i protivvazdušne rakete američke proizvodnje u Ukrajinu.

"Ubrzao sam i odobrio, a mi u potpunosti podržavamo transfere odbrambene opreme koje NATO saveznici Estonija, Letonija, Litvanija, pružaju Ukrajini kako bi ojačala svoju sposobnost da se brani od ničim izazvane i neodgovorne agresije Rusije", rekao je Blinken u objavi na Tviteru.

Blinken je najavio da je odobrio isporuku oružja dan nakon što je izgledalo da su SAD i Rusija postigle mali napredak u sve težem sukobu oko Ukrajine, pri čemu su obje strane napustile posljednju rundu pregovora na visokom nivou u petak uz obećanje da će nastaviti razgovor.

Američki državni sekretar je zahvalio bivšim sovjetskim republikama i članicama NATO-a "na njihovoj dugogodišnjoj podršci Ukrajini".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...