LUK, ALI MEDVJEĐI: Samonikla biljka koja čisti krvne žile

U narodnoj medicini medvjeđi luk je već stotinama godina poznat kao čistač krvnih žila.

  • Zdravlje

  • 21. Apr. 2022  21. Apr. 2022

  • 0

Medvjeđi luk (lat. Allium ursinum) je samonikla jestiva zeljasta biljka koja u proljeće raste u brdima i na planinama, a posebice na sjenovitim mjestima listopadnih šuma.

Ime je dobila jer predstavlja jedan od prvih obroka medvjedima nakon što se probude iz zimskog sna.

Medvjeđi luk (lat. Allium ursinum) na ovim prostorima naziva se još i srijemuš ili divlji luk, pa ne čudi što ga karakterizira snažna aroma crvenog luka koja dolazi do izražaja kada se listovi protrljaju među prstima.

Cijela biljka je jestiva - od mladih tamnozelenih listova preko stabljike i lukovice (ujesen).

Koristi za pripremu ukusnog pesta koji možete poslužiti kao namaz za kruh, dodatak rižotima ili kao umak za tjesteninu. Od njega se mogu pripremiti i fine palačinke, različite pite sa sirom, a možete ga i svježeg dodati kao začin u salate.

U narodnoj medicini medvjeđi luk je već stotinama godina poznat kao čistač krvnih žila.

Riječ je biljci bogatoj vitaminima i mineralima - posebice vitaminom A i C, kalijem, kalcijem, sumporom i fosforom - i drugim ljekovitim mikroelementima koje čine čuda za zdravlje pojedinca.

Ljekovita svojstva medvjeđeg luka:

ima antibakterijsko i fungicidno djelovanje

snižava visoki krvni tlak

snižava razine lošeg kolesterola

sprečava bolesti srca i krvnih žila

snaži imunitet

pomaže kod normalizacije metabolizma

potiče probavu

povećava apetit

potiče izlučivanje toksina iz tijela

oporavlja jetru

smanjuje umor

Budite oprezni kod branja medvjeđeg luka

Ako niste vješti u prepoznavanju samoniklog bilja, medvjeđi luk mogli biste zamijeniti za mrazovac ili otrovnu đurđicu što može imati pogubne posljedice na zdravlje čovjeka. Dobro je znati da jedino medvjeđi luk ima prepoznatljivi miris luka od nabrojanih biljaka. Ako ipak niste sigurni, branje prepustite iskusnima, a medvjeđi luk nabavite od pouzdanih prodavača na lokalnoj tržnici.

I nemojte konzumirati medvjeđi luk ako...

Konzumacija medvjeđeg luka ne preporučuje se trudnicama, osobama koje boluju od gastritisa i upala probavnog sustava, upale žući i žutice. Ne preporučuje se niti osobama koje pate od niskog tlaka. Konsultirajte se sa svojim liječnikom smijete li jesti medvjeđi luk i postoje li za vas kakve opasnosti ovisno o vašem zdravstvenom stanju.

(Zadovoljna.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...