Gastro
NEIZOSTAVNE NA BAJRAMSKIM TRPEZAMA: Donosimo recept za tradicionalnu baklavu, ružicu i kadaif
09. Apr. 20240
Dobru baklavu ne zna napraviti baš svako, i ne ide svakom od ruke, iako je skoro jednostavna. Za pravu baklavu moraš imati ili mjeru ili osjećaj stečen dugogodišnjim iskustvom.
Gastro
07. Jul. 2022 07. Jul. 2022
0
Dobru baklavu ne zna napraviti baš svako, i ne ide svakom od ruke, iako je skoro jednostavna. Za pravu baklavu moraš imati ili mjeru ili osjećaj stečen dugogodišnjim iskustvom.
Na nauljenu tepsiju – pleh najprije stavite jedan list jufke, potom ga pospite maslacem koji ste istopili, pa preko njega stavite drugi list jufke. Poredajte na taj način 4 lista jufke, a potom peti list jufke pospite smjesom od tirita i oraha. Potom opet stavite 4 lista jufke i svaki od njih premažite istopljenim maslacem. Na peti list jufke stavite orahe i tirit. Postupak ponavljati sve dok ne potrošite svu jufku, tirit i orahe.
2 kg šećera i 1,8 l vode lagano staviti da prokuha. Nakon 2-5 min. kuhanja skinuti sa šporeta. Ukoliko je baklava u potpunosti od oraha, dakle ne od tirita, može i manja količina od navedene.
Na kraju kad ste složili baklavu isječete je na željene komade, još odozgo pomastite sa maslacem i pecite na temperaturi od 150 stepeni, kad baklava fino zarumeni smanjite na 100 stepeni i tako ukupno oko 2 sata. Pečenu baklavu kad izvadite iz rerne ostavite par minuta i zalijte je sa zaljevom koji ste u međuvremenu pripremili i ohladili da bude više mlak.
Baklava je odlična onda kada nije ni suha ni mokra, nego baš sočna, kada nije sljepljena, nego kad hrska.
Tirit je smjesa od žumanaca, brašna i putera. Puter treba da bude hladan i tvrd, kako bi se mogao narezati na male kockice ili narendati. Kockice putera staviti u brašno i miješati rukama dok se ne sjedine. Ranije su ga u baklavu stavljali oni koji nisu imali dovoljno oraha , ali se zbog njegovog lijepog ukusa tradicija spremanja baklave i kolača s tiritom zadržala do današnjeg dana.
Potrebni sastojci:
250 gr brašna
100 gr putera
2 žumanceta
Umutiti žumanca, hladan puter narezan na male kockice staviti u brašno i miješati rukama dok se ne sjedine. Žumancima prskati brašno koje se trlja medju dlanovima, sve dok se ne dobiju sitne mrvice, koje možete istisnuti kroz đevđir. Tirit stavite u tepsiju ili pleh i pecite u rerni na 200 stepeni, uz povrmeno miješanje, sve dok tirit ne dobije lijepu zlatno-žutu boju. Kada se mrvice ohlade možete ponovo prosijati tirit a ukoliko niste zadovoljni veličinom mrvica, možete ih samljeti u mašini za mljevenje oraha. Osim u baklave, može se dodavati i u ružice i druge zalivene kolače.
Gastro
NEIZOSTAVNE NA BAJRAMSKIM TRPEZAMA: Donosimo recept za tradicionalnu baklavu, ružicu i kadaif
09. Apr. 20240
Gastro
SPECIJALITET OD PET JAJA: Danas pravimo izvrsnu kokos baklavu, kolač koji obožavaju sve generacije... (VIDEO)
19. Avg. 20220
Gastro
NEMA ŠANSE DA NE USPIJE: Na brzinu napravite kokos-baklavu, poslasticu za sve generacije (VIDEO)
30. Apr. 20220
Gastro
TAJNA JE U AGDI: Na brzinu napravite baklavu s kokosom i oduševite ukućane… (VIDEO)
15. Feb. 20220
Politika
DELIĆ PRAVDA SMJENU UPRAVE AERODROMA SARAJEVO: Ako su bili tako uspješni, zašto je Vlada KS morala intervenisati?
Prije 16 min0
Hronika
NOVI DETALJI PUCNJAVE U ZAGREBU: Mecima zasuli automobil bh. registarskih tablica
Prije 26 min0
Vijesti
RECI MI KOCKAŠ LI, DROGIRAŠ LI SE "RUKFAŠ"? Šta je u pozadini nezabilježenog izljeva u eter agresivnog primitivizma na Face TV?
Prije 36 min0
Svijet
ERDOGAN POZVAO NA UJEDINJENJE: "Islamski svijet mora ostaviti po strani razlike i djelovati kao jedno"
Prije 37 min0
Gastro
OSCAR ZA SIREVE: Tri bosanskohercegovačka čuvena proizvoda proglašena najboljim na svijetu
21. Nov. 20240
Gastro
TUFAHIJA NA NAŠ NAČIN: Danas pravimo domaće slasticu prema receptu koji ćete dugo pamtiti… (VIDEO)
21. Nov. 20240
Gastro
REAKCIJE NA RECEPT ZA VEGANSKU SARMU SE NE STIŠAVAJU: "Zar vam ništa nije sveto?"
21. Nov. 20240
Gastro
ZDRAV DORUČAK ZA DOBAR POČETAK DANA: Ovaj omlet sa povrćem i integralnim tostom...
20. Nov. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.