PRIPREMA, SAD: Ukiseljeni luk odličan je dodatak sendvičima, jelima s mesom...

Pripremiti luk za kiseljenje možete na različite načine.

  • Gastro

  • 10. Jan. 2023  10. Jan. 2023

  • 0

Dakle, možete ga rezati na kolutove ili trakice, kako više volite, a možete koristiti i bijeli te ljubičasti luk, a ne samo crveni, piše thekitchn.com.

Prilikom kiseljenja, luku dodajte omiljene začine.

Potrebni sastojci: 1 srednja glavica luka, pola kašičice šećera, pola kašičice soli, 3/4 šoljice rižinog, bijelog ili jabukovog sirćeta.

Arome po izboru: jedno česno bijelog luka, pet zrna bibera, tri male grnčice majčine dušice, jedan mali sušeni čili.

Postupak pripreme:

Luk narežite na kriške. Prokuhajte do tri šoljice vode. Ogulite i prepolovite bijeli luk.

Otopite šećer i so na način da u teglu u kojoj ćete čuvati luk dodate šećer, so, sirće i začine. Pomiješajte da se otopi.

Luk stavite u cjedilo i prelijte kipućom vodom te pustite da se ocijedi.

Luk stavite u teglu i nježno promiješajte. Ostavite nekoliko sati da odstoji i spreman je za korištenje.

Najbolje potrošiti u prvih sedam dana iako može trajati i nekoliko sedmica.

Bezbroj je jela kojima možete dodati ukiseljeni luk. Odličan je u sendvičima, mesnim jelima, salatama, jelima s grahom... 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...