"STANJE JE TEŠKO": U Sjenici i Prijepolju proglašena vanredna situacija

Prioritet je rad na prevenciji i ojačavanju bedema na riječnim koritima, ali i zaštita života i imovine žitelja Sjenice zbog najavljenih novih padavina i porasta nivoa vodostaja svih rijeka u toj opštini.

  • Regija

  • 18. Jan. 2023  18. Jan. 2023

  • 0

Zbog poplava koje su pogodile opštinu Sjenica na Pešterskoj visoravni, lokalna samouprava te opštine proglasila je vanrednu situaciju. Usljed obilnih padavina i otapanja snijega izlila se rijeka Grabovica koja protiče kroz centar te sandžačke opštine. U sjeničkom naselju Bukreš poplavljeno je više od 40 domaćinstava i tu je situacija najteža.

Predsjednik Opštine Sjenica Munib Mujagić rekao je za Anadoliju da su sve mašine i veliki broj radnika javnih preduzeća i nadležnih službi na terenu od sinoć. Mujagić je dodao da je prioritet rad na prevenciji i ojačavanju bedema na riječnim koritima, ali i zaštita života i imovine žitelja Sjenice zbog najavljenih novih padavina i porasta nivoa vodostaja svih rijeka u toj opštini.

„Stanje je dosta teško, zato smo na sjednici Štaba za vanredne situacije i donijeli odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Sjenice. U Sjenici je pala ogromna količina kiše u proteklih 48 sati. Nikada nije zabilježen veći vodostaj rijeke Grabovice koja prolazi kroz centar grada, i nikada više problema nije napravila nego sada.

Mnogi objekti su pod vodom, imali smo i nekoliko evakuacija tokom noći. Brojne ekipe su na terenu, pomažu žiteljima da ispumpaju vodu iz domova i dvorišta. Daleko smo od stabilne situacije, zbog najavljenih novih padavina, Štab za vanredne situacije je u stalnom zasijedanju“, izjavio je Munib Mujagić.

Zbog porasta vodostaja Lima, vanredna situacija proglašena je i u opštini Prijepolje, zbog padavina i porasta vodostaja Raške, Jošanice i Ibra u stalnom su zasjedanju i u pripravnosti štabovi za vanredne situacije i nadležne službe grada Novog Pazara i opštine Raška. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...