ZAVRŠEN SASTANAK VUČIĆA I DODIKA U BEOGRADU: "Razmišljamo da donesemo odluku o otcjepljenju Republike Srpske!" (VIDEO)

"U ime Srbije rekao sam da mi smatramo da je Dejtonski mirovni sporazum suština funkcionisanja BiH i, razume se, i Republike Srpske i da ćemo uvek podržati dogovor sva tri konstitutivna naroda", kazao je Vučić nakon sastanka sa Dodikom.

  • Mini market

  • 14. Apr. 2023  14. Apr. 2023

  • 23

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Vili "Mir" pokraj Beograda. Ovom sastanku je prisustvovao i ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.

Nakon sastanka, prvi se prisutnim medijima obratio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. 

"SRBIJA ĆE UVIJEK PODRŽATI DOGOVOR SVA TRI NARODA"

"Razgovarali smo o svim važnim pitanjima Srbije i Republike Srpske. Milorad Dodik me je upoznao sa viđenjem stanja odnosa u BiH i Republici Srpskoj.

U ime Srbije rekao sam da mi smatramo da je Dejtonski mirovni sporazum suština funkcionisanja BiH i, razume se, i Republike Srpske i da ćemo uvek podržati dogovor sva tri konstitutivna naroda.

Govorili smo o mnogo konkretnih stvari. Na sledećoj sednici Vlade Republike Srbije imaćemo zajedičku sednicu. Imaćemo predlog zaključka dva memorijalna centra.

Izgradnja dva memorijalna centra u Donjoj Gradini i obeležavanje stradanja Srba u Jasenovcu i spomenik njima u Srbiji u čijem upravljačkom timu će biti predstavnici vlada i skupštine ove dve zemlje(?). Dobili smo i blagoslov patrijarha.

Mi ćemo pored opština koje smo pomagali dodatno pomoći, i dodali smo Sokolac Višegrad, Nevesinje Bileća.

Želim svima srećan predstojeći Vasrks svim pravoslavnim vernicima gde god živeli", rekao je Vučić u svom obraćanju. 

"RAZMIŠLJAMO O OTCJEPLJENJU"

Predsjednik Republike srpske Milorad Dodik rekao je danas da je na sastanku u Beogradu upoznao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjim problemima BiH i pokušajima da se razgradi ustavni položaj Republike srpske.

"Angažman jednog dijela međunarodne zajednice i političkog Sarajeva vodi ka tome da se degradira i još više usložni ustavni položaj Republike srpske. Došli smo do trenutka u kojem to pitanje ne možemo da odlažemo i naša odbrana, kao reakcija na sve to, je da najozbiljnije razmišljamo da donesemo odluku o samostalnosti i otcjepljenju Republike srpske", istakao je Dodik.

On je naglasio da Republika srpska ne traži ništa osim onog što je već riješeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

Dodik je ponovio da se Republika srpska zalaže za neutralnost, prateći poziciju Srbije.

"Najozbiljnije razmišljamo o tome da donesemo odluku o samostalnosti i otcjepljenju Rs ukoliko se ta pitanja za imovinu i druga pitanja data Rs ne vrate", dodao je Dodik.

"Saradnja sa NATO može, ali mi smo to sad obustavili dok ne definišemo poziciju, ali članstvo ne dolazi u obzir", poručio je Dodik.

Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...