ISPRAVKA: U Poljskoj nije zabilježen povećan nivo radijacije zbog ruskih napada na zapadu Ukrajine

NAPOMENA: Portal Slobodna Bosna je 19.05. 2023. objavio tekst pod naslovom "PUTINOV BLISKI SARADNIK TVRDI: "Radioaktivni oblak kreće se prema Poljskoj!". Analizom portala Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da se radi o manipulisanju činjenicama te da u Poljskoj nije zabilježen povećan nivo radijacije zbog ruskih napada na zapadu Ukrajine, a da je Patrušev svoje tvrdnje bazirao na dezinformacijama.

  • Svijet

  • 19. Maj 2023  15. Jun. 2023

  • 0

U prvobitno objavljenom tekstu smo naveli nekoliko izjava šefa Sigurnosnog vijeća Rusije Nikolaja Patruševa. On je tada kazao da "Sjedinjene Države koriste hemijsko i biološko oružje", da se "radioaktivni oblak kreće se prema Poljskoj", te je optužio SAD da je s Kijevom koordinirao ubistvo istaknutih radikalnih nacionalista u Rusiji.

"SAD razvija i već koristi hemijsko i biološko oružje, uključujući na teritoriju Ukrajine", kazao je bliski Putinov saradnik, kako prenosi TASS.

"Radioaktivni oblak iz streljiva s osiromašenim uranijem koji je korišten u Ukrajini kreće se prema zapadnoj Europi", kazao je nadalje.

"Riječ je o streljivu koje je Zapad isporučio Ukrajini", kazao je Patrušev na konferenciji u Siktivkaru.

"Amerikanci ističu da podupiru 'zajedničke demokratske vrijednosti', a šefovi zapadnih zemalja pod njihovim pritiskom razgovaraju o pomoći Ukrajini", rekao je Patrušev.

"Amerikanci su 'pomogli' i drugim zemljama na taj način u povijesti, isporukom streljiva s osiromašenim uranijem", ironizirao je.

"Uništenje skladišta oružja izazvalo je radioaktivni oblak koji kreće prema zapadnoj Evropi. U Poljskoj je već zabilježen porast radioaktivnosti", rekao je Patrušev.

Šta su činjenice?

Tačnost navoda da je u Poljskoj zabilježen povećan nivo radijacije zbog ruskih napada na zapadu Ukrajine provjeravala je platforma za fact-checking iz Gruzije Myth detector u analizi objavljenoj 23.5.2023. Kako se navodi u ovoj analizi, Yakov Kedmi, u analizi predstavljen kao "politikolog, propagandista Kremlja", na svom Telegram kanalu prvi je objavio navode o tome da je u Lublinu, na istoku Poljske, zabilježen porast nivoa bizmuta. Tvrdnje s ovog Telegram kanala potom su 16. maja preuzeli mediji na ruskom jeziku, navodi se u pomenutoj analizi, a upravo je te navode ponovio i Patrušev 19. maja za TASS.

Poljska Nacionalna agencija za atomsku energiju objavila je, međutim, saopštenje za javnost još 17. maja u kojem je demantovala navode da postoji prijetnja po zdravlje ljudi, navodeći da je nivo radijacije u toj zemlji u okviru normalnih vrijednosti. Kako su objasnili, izmjerene vrijednosti bizmuta jesu bile blago povećane, ali su uzrok tome prirodni procesi koji nisu povezani s napadima na Ukrajinu niti predstavljaju prijetnju za zdravlje.

Identične tvrdnje provjeravala je i poljska platforma za provjeru činjenica Fakenews.pl. U analizi objavljenoj 18.5.2023. godine upoređen je nivo bizmuta iz septembra 2022. godine i iz maja 2023. godine. Iz tih podataka vidljivo je da je u septembru 2022. godine taj nivo čak bio i veći nego u maju 2023. Ove činjenice dodatno potvrđuju da je riječ o uobičajenoj pojavi koja nije povezana s ruskim napadima na Ukrajinu. 

Francuski TF1, litvanski 15min, kao i EUvsdisinfo, takođe su pisali o tome da je vijest o povećanom nivou radijacije manipulativno predstavljena i povezana s dešavanjima u Ukrajini.

U zaključku, nema potvrda da je nakon ruskih napada na ukrajinski grad Hmeljnicki došlo do oštećenja skladišta naoružanja s osiromašenim uranijumom. Činjenice pokazuju da nakon tih napada nivo radijacije u Ukrajini nije povišen. Jednako je netačna i tvrdnja da je "radioaktivni oblak već krenuo ka Evropi" i da je u Poljskoj zbog toga već zabilježen porast radijacije, kako tvrdi Patrušev. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...