PROIZVOD PROCESA KOJI SU SE DEŠAVALI POD PREDSJEDAVANJEM BiH: Usvojena Sarajevska deklaracija

Nakon Foruma EU strategije za JJI.

  • Politika

  • 24. Maj 2023  24. Maj 2023

  • 0

Nakon današnjeg foruma EU strategije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) i godišnjeg sastanka Vijeća Jadransko-jonske inicijative (JJI) na nivou ministara vanjskih poslova usvojena je Sarajevska deklaracija, koja je proizvod procesa koji su se dešavali pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina predsjedavanje je preuzela od Republike Albanije 1. juna 2022. godine koje završava 31. maja 2023. godine kada predsjedavanje preuzima Republika Hrvatska, prenosi Fena.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ponovio je važnost dijaloga i komunikacija kroz razgovare JJI inciijative, dok su članice EU unutar te inicijative s razumijevanjem pratili situaciju u ovom trenutku.

"U vrijeme agresije na Ukrajinu pojavljuje se ubrzan proces integracija koji neće ići skraćenim putem nego ubrzanom dinamikom. Ovakvi forumi služe toj namjeni, a ponavljam i potrebu političke stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana koja ja najvažnija za ekonomski razvoj jer samo se tako mogu poboljšati uvjeti života građana", kazao je Konaković.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...