JEDNOSTAVNO I UKUSNO JELO: Pripremite piletinu na lovački način

Piletina se krčka, u umaku na slabijoj vatri...

  • Gastro

  • 22. Okt. 2023  

  • 0

Ovaj francuski klasik jednostavan je za pripremiti, a savršen uz kremasti pire ili hrskavi kruh. Piletina se krčka, u umaku na slabijoj vatri, kako bi bila mekana i kako bi se okusi sjedinili.

Sastojci za 4 porcije: 

1 žličica maslinovog ulja 25 g maslaca 2 pileća batka 2 pileća zabatka 1 glavica luka, nasjeckana 2 češnja češnjaka 200 g šampinjona 230 ml crvenog vina 2 žlice koncentrata rajčice 1 žličica sušenog timijana 500 ml pilećeg temeljca Nasjeckani peršin (po želji, za posip)  

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje i pola (od 25 g) maslaca u velikom gusanom loncu. 

Začinite piletinu i pržite ju otprilike pet minuta sa svake strane dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Stavite piletinu sa strane. 

U tavi otopite preostali maslac pa dodajte luk i pržite otprilike pet minuta dok ne omekša. Dodajte češnjak i pržite ga otprilike minutu pa ubacite gljive i pirjajte dvije minute. Ulijte crveno vino. 

Umiješajte koncentrat rajčice, pustite da zakuha pa smanjite vatru na pet minuta. Dodajte timijan i zalijte pilećim temeljcem. 

Ubacite piletinu, zaklopite i krčkajte na slaboj vatri sat vremena dok piletina dosta ne omekša. 

Piletinu izvadite iz lonca. Umak ostavite da vrije desetak minuta dok ne postane poput sirupa, a okusi se ne prožmu. Vratite piletinu i poslužite uz prilog po izboru, a po želji jelo možete posipati i nasjeckanim peršinom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...