Sport
SA YAMALOM JE SVE LAKŠE: Barcelona opet "utrpala" pet komada (VIDEO)
Prije 1h0
Sarajevski ćevap se, pored toga što svaka ćevabdžinica ima neku svoju skrivenu tajnu u recepturi, u suštini pravi od junećeg mesa i soli. Nema prezle, niti bilo kakvih drugih pikantnih začina.
Gastro
21. Nov. 2023
0
Ako si bio u Sarajevu, a nisi jeo ćevape, kao da nisi ni bio, tako se narodski opisuje značaj ovog jela kako u Bosni i Hercegovini, tako i regionu, pa i onim dalekim zemljama gdje god se nađe neki Balkanac koji je dobro upoznat s ovom “tradicijom”.
Česte su polemike koji su bolji – sarajevski, travnički, banjalučki, a među njima se lakta i tuzlanski, no ovaj iz glavnog grada, ili još bolje s Baščaršije, sve su prilike uskoro će dobiti i oznaku geografskog porijekla. Aktivnosti na registraciji pokrenulo je Udruženje sarajevskih ćevabdžija, a provode se uz podršku Grada Sarajeva.
Direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Džemil Hajrić juče je održao sastanak Benjaminom Karić, gradonačelnicom Sarajeva na kojem su razgovarali o procesu registracije oznake geografskog porijekla.
Postupak se pokreće zahtjevom koji se podnosi Agenciji, a nakon registracije oznake na nivou Bosne i Hercegovine postoji mogućnost registracije i u Evropskoj uniji. Prehrambeni proizvodi koji nose jednu od registriranih oznaka na tržištu spadaju u one više cjenovne kategorije. Oznaka omogućuje i povećanje prepoznatljivosti proizvoda, te doprinosi sprječavanju neovlaštenog korištenja imena.
“Sarajevski ćevap” je jedan od najznačajnijih i najpoznatijih specijaliteta. Predstavlja neizostavan dio ovdašnje kuhinje i turističke ponude. U 2021. godini “Taste Atlas” je “Sarajevske ćevape” svrstao na deseto mjesto top 100 najboljih jela na svijetu. Bez dodataka
Sarajevski ćevap se, pored toga što svaka ćevabdžinica ima neku svoju skrivenu tajnu u recepturi, u suštini pravi od junećeg mesa (nekada se koristilo i 25% janjećeg mesa) i soli. Nema prezle, niti bilo kakvih drugih pikantnih začina.
Koristi se meso sa prednjeg dijela trupa životinje: prsa, vrata, plećke i lopatice, koje se nasiječe na krupne komade i ostavi u frižideru da odstoji, nakon čega se fašira i ponovo ostavi da odstoji i tek onda se prave oblikovani komadi mesa, na dužini od 5 cm.
U Sarajevu se obično služe porcije od 5 i 10 ćevapa u somunu natopljenim vodom i čašom hladnog mlijeka ili jogurta.
Ćevapi u Bosni i Hercegovini, kao i cijelom području Balkana, potiču iz perioda Otomaske imperije, koje se tokom srednjeg vijeka razvilo u specijalitet cijele jugoistočne Evrope. Postoje dokazi da je ovo jelo bilo prisutno na Balkanu još u Antičko vrijeme. U staroj Grčkoj slično jelo je konzumirano u 8 vijeku prije nove ere. Jelo u obliku obeliska se pominje u Ilijadi i Odiseji, kao i u djelima starih grčkih filozofa.
Riječ ćevap svoje porijeklo vuče od riječi kebab koja ima više sinonima u zavisnosti od regije kojoj pripada (kebap, kebob, kebhav, qabab…). Ne kaže se slučajno “da su prvo nastali ćevapi pa tek onda životinje od kojih se prave” piše Agroklub.
Sport
SA YAMALOM JE SVE LAKŠE: Barcelona opet "utrpala" pet komada (VIDEO)
Prije 1h0
Ekonomija
AMERIKANCI NAJAVLJUJU: "Udvostručit ćemo izvoz tečnog plina!"
Prije 1h0
Jeste li znali
VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Otkriven još jedan drevni veliki zid, ali se još uvijek ne zna ko ga je i kada podigao...
Prije 1h0
Ekonomija
BOSANCI OSVAJAJU JADRAN: Bh. biznismen kupio jedan od najluksuznijih hotela u Hrvatskoj
Prije 1h0
Gastro
RECEPT STARI, UVIJEK PALI: Napravite hurmašice prema tradicionalnoj recepturi i iznenadite ukućane (VIDEO)
14. Jan. 20250
Gastro
JEFTINO, BRZO, A NEVJEROVATNO UKUSNO: Danas pravimo pečeni krompir na malo drugačiji način, još kad napravite zelenu salatu… (VIDEO)
13. Jan. 20250
Gastro
NAPRAVITE ČORBU S BROKULOM I SIROM: Kremasta, topla, zasitna i vole je svi, pa čak i oni...
14. Jan. 20250
Gastro
DOVOLJNA JE SAMO JEDNA JABUKA: Na brzinu napravite desert s istoka i oduševite ukućane… (VIDEO)
Prije 18h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.