DODIKOV SAVJETNIK OČAJAN: „Sud BiH ne rezonuje osnovne činjenice…“

Romić je rekao da se postupak vodi pred neustavnim organom na nezakonit način jer, kaže, ne postoji inkriminacija u domaćem zakonodavstvu.

  • Mini market

  • 23. Nov. 2023  

  • 0

Politički interes nadvladava struku i nauku, rekao je Marko Romić, savjetnik predsjednika bh. entiteta Republika Srpska komentirajući sudski proces protiv Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

Romić je rekao da se postupak vodi pred neustavnim organom na nezakonit način jer, kaže, ne postoji inkriminacija u domaćem zakonodavstvu.

-Proces nema pravno uporište, jer se Dodiku i Lukiću sudi na osnovu zakona čije je izmjene nametnuo Christian Schmidt koji nema nadležnost za donošenje i mijenjanje zakona.

-Visoki predstavnici su preuzimali funkciju zakonodavca i nametali zakone, zanemarijući činjenicu da imaju isključivo savjetodavnu ulogu. Tako je i Schmidt preuzeo ulogu zakonodavca, nametnuo izmjene zakona po kojem sada Sud BiH sudi legitimno izabranom predsjedniku Republike Srpske.

Sud BiH ne rezonuje osnovne činjenice, kazao je Romić.

-Institucija visokog predstavnika u BiH trenutno lišena visokog predstavnika, Schmidt to nije s obzirom da nema legitimitet i da nije prošao potrebnu proceduru imenovanja. Svaki pokušaj oduzimanja imovine Republici Srpskoj predstavljao bi grubo kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava, jer je imovina dejtonska kategorija i pripada entitetima, kazao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...