DANAK DEPOPULACIJI: Opština Rudo ostala bez ijedne banke!

Građani ove male opštine u kojoj rapidno pada broj stanovnika, za bankarske usluge moraće putovati do Višegrada 

  • Društvo

  • 03. Dec. 2023  

  • 2

Gradić Rudo na jugoistoku zemlje ostao je bez jedine banke, a građani će za bankarske usluge morati da putuju do Višegrada u jednom pravcu 40 kilometara. 

Ukidanje banke će pogoditi i privrednike i preduzetnike u Rudom koji kažu da uplate elektronskim putem i poštom kasne nekoliko dana, izvijestila je RTV BN. 

U Rudom su prije 15 godina bile dvije banke. 

No, ova lokalna zajednica privredno i demografski propada o čemu govori smanjenje broja upisanih učenika u školu, smanjen broj potrošača električne energije, promjena starosne struture stanovništva i drugo. Uslijed toga manji je i obrt kapitala. 

Nedavno je zatvorena i lokalna mesara. 

Rudo je pred rat imalo blizu 12 hiljada stanovnika, a danas skoro upola manje. Izostao je povratak Bošnjaka: od prijeratnih 3150 Bošnjka, danas ih u Rudom živi manje od 700. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...