Vijesti
NIKŠIĆ PORUČIO MILANOVIĆU: Nadam se da ćete pomoći Bosni i Hercegovini, pogotovo na...
Prije 13 min0
(...) na koji ćete ikada naići.
Gastro
07. Feb. 2024 07. Feb. 2024
0
Tijesto se iznimno lako priprema i ne zahtijeva korištenje ni kvasca niti jogurta.
Lepinjice će biti gotove za 45 minuta i ovo je recept koji bi svakako trebali imati u svom repertoaru.
Sastojci:
180 goštrog pšeničnog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 prstohvat soli
100 ml hladne vode
1 kašika maslinovog ulja (ako nemate, može i obično)
ulje
Priprema:
1. Zamijesite tijesto
U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so. Napravite udubinu na sredini pa ulijte hladnu vodu i maslinovo ulje. Miješajte pomoću drvene kuhače dok se smjesa ne počne povezivati, a zatim rukama. Prebacite na radnu površinu (dodatno brašno vam ne bi trebalo biti potrebno) i nekoliko puta preklopite kako biste stvorili kuglu tijesta. Vratite tijesto u zdjelu, pokrijte krpom i ostavite da se odmara 15 minuta.
2. Oblikujte lepinjice
Podijelite tijesto na 4 jednaka dijela i oblikujte u kuglice. Na sasvim lagano pobrašnjenoj površini, razvaljajte svaku kuglicu u krug promjera 18-19 cm. Pokušajte ne dodavati previše brašna jer bi to moglo lepinjice učiniti tvrdima.
3. Ispecite ih u tavi
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Kada se tava dobro zagrije, kuhinjskim kistom je obilato premažite maslinovim uljem. Stavite prvu lepinjicu u tavu i pecite 1-2 minute. Na površini bi se trebali pojaviti mjehurići, a donja strana bi trebala biti zlatna s tamnijim smeđim mrljama. Pomoću lopatice izvadite lepinju iz posude te ponovno premažite površinu tave uljem. Vratite lepinjicu natrag u tavu i pecite drugu stranu 1-2 min. Kada je prva lepinjica gotova, zamotajte je u čistu kuhinjsku krpu kako bi ostala topla i mekana. Ponovite postupak s preostalim lepinjama.
4. Poslužite
Pečene lepinjice će ostati dobre 2-3 dana, ali ih je najbolje zagrijati na nekoliko sekundi u mikrovalnoj pećnici ili 5 do 10 minuta zamotane u aluminijskoj foliji u pećnici zagrijanoj na 180 stupeni.
Napomena
Prva lepinjica možda neće imati previše mjehurića i neće toliko nabubriti te će se možda morati peći malo dulje od sljedećih.
Prijatno!:)
Vijesti
NIKŠIĆ PORUČIO MILANOVIĆU: Nadam se da ćete pomoći Bosni i Hercegovini, pogotovo na...
Prije 13 min0
Regija
UREDNIK REŽIMSKOG "INFORMERA" OTKRIO: Srbija uskoro ide na referendum o povjerenju Vučiću?
Prije 34 min0
Regija
BORBA S OLUJNIM VALOVIMA: Dramatični prizori kod Supetra, trajekt jedva uspio uploviti u luku (VIDEO)
Prije 46 min0
Ekonomija
RAST MINIMALCA NEĆE IH PUNO POGODITI: U ovom dijelu FBiH svaki radnik vlasniku firme donosi po 28 hiljada maraka
Prije 57 min0
Gastro
I NEKA SVAKI, PA TAKO I OVAJ, DAN LIJEPO POČNE: Napravite izvrsne krofne po ovom receptu, naprosto moraju dobro ispasti
12. Jan. 20250
Gastro
JEFTINO, BRZO, A NEVJEROVATNO UKUSNO: Danas pravimo pečeni krompir na malo drugačiji način, još kad napravite zelenu salatu… (VIDEO)
13. Jan. 20250
Gastro
ZOVE SE HOLANDEZ: Mnogi će kazati da od majoneze ništa ne može biti bolje, ali pričekajte da probate ovaj umak
Prije 16h0
Gastro
RECEPT STARI, UVIJEK PALI: Napravite hurmašice prema tradicionalnoj recepturi i iznenadite ukućane (VIDEO)
Prije 5h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.