SOČNO I KREMASTO: Za današnji desert napravite ukusnu tortu od mrkve

Torta od mrkve sočna je i kremasta, a okus mrkve uopće se ne osjeti. Evo i recepta

  • Gastro

  • 07. Mar. 2024  

  • 0

Biskvit

180 g brašna 10 g praška za pecivo 120 g šećera 2 žličice cimeta 210 ml maslinovog ulja 3 jaja 70 g mljevenih oraha 300 g sitno naribane mrkve

Krema

150 g maslaca 200 g krem sira 180 g čvrstog jogurta 200 ml vrhnja za šlag 120 g šećera u prahu 

Priprema: 

U posudi dobro pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i šećer. Dodajte maslinovo ulje i miksajte na najmanjoj brzini. Dodajte i jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte.

Zatim dodajte mljevene orahe i naribanu mrkvu te dobro izmiješajte špatulom. Smjesu podijelite na tri dijela i pecite oko pola sata na 160 stupnjeva, u kalupu promjera 22 cm.

Dok se biskviti peku, napravite kremu. Posebno izmiksajte vrhnje za šlag, a u drugoj posudi miksajte maslac i krem sir te dodajte šećer. Miksajte dok se sve ne sjedini.

Dodajte čvrsti jogurt i izmiksano vrhnje za šlag i miksajte dok se sve ne sjedini. Kremu podijelite na dva dijela i ostavite nekoliko žlica kreme za premazati tortu.

Tortu složite tako da ide red biskvita, red kreme, red biskvita, red kreme i na kraju još jedan biskvit. Tortu premažite s onih par žlica kreme što ste ostavili, a možete ju ukrasiti sjeckanim orasima. Ohladite preko noći.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...