Gastro
VRIJEME JE ZA FILDŽAN BUREK: Na brzinu napravite specijalitet s istoka, i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
18. Nov. 20240
U ponudi je šest vrsta motanih pita u velikim tepsijama, koje teže tri kilograma i mogu se kupiti po gramaži, a tu su i mali zvrkovi, kao i slagana sirnica i zeljanica.
Regija
07. Apr. 2024
0
Prije tri godine nismo mogli ni zamisliti da će svi pričati o našem bureku i zbog njega stajati u redu, govore supružnici Selma Hadžić Huzejrović i Alvedin Huzejrović, koji su se uoči lockdowna iz Sarajeva preselili u Zagreb. Godinu dana kasnije na tržnici u Utrini otvorili su prvu poslovnicu Pita Cuta, koja je odmah postala hit, a potom lani i drugu, na Trešnjevci.
Tradicionalne delicije pripremaju ispod peke, ogrnute žarom, i to na tri načina. U ponudi je šest vrsta motanih pita u velikim tepsijama, koje teže tri kilograma i mogu se kupiti po gramaži, a tu su i mali zvrkovi, kao i slagana sirnica i zeljanica. Popularni su klasični burek s mljevenom junetinom i šarena verzija, koja je kombinacija s krumpirom, no posebno su traženi mali mesni zalogaji preliveni vrhnjem i bijelim lukom. Buredžika, kažu, nikada ne mogu napraviti dovoljno.
"U prosjeku ispečemo oko sto tepsija pita dnevno, a počinjemo rano ujutro loženjem vatre i izradom tijesta. Svako jutro nam stižu svježe namirnice od kojih radimo nadjeve za pite. Mašine nam pomažu samo za miješanje tijesta, faširanje mesa i rezanje povrća", ističe Alvedin.
Najveću pozornost, dodaje, posvećuju tijestu, a izrada pita je umjetnost u kojoj je prazna tepsija platno po kojem se slika korama i punjenjem. Kore se razvlače na ulju, a moraju biti prozirne i elastične.
Za prave sarajevske pite, otkriva Selma, izuzetno je važan i način njihova motanja, bez zraka, a vrhunskim majstorima za izradu jedne tepsije od 10 kora potrebno je oko 20 minuta. Za tepsiju buredžika pak treba pola sata, plus 20 do 20 minuta za pečenje.
"Burek povezuje ljude. Da biste pojeli hrskavo zapečenu, a iznutra mekanu pitu s neodoljivim nadjevima, ne treba vam nikakva posebna prigoda, ali i može biti takva. Burek može biti bilo koji obrok, ali i izložen na sredini stola na obiteljskoj ili kakvoj drugoj proslavi. Jednostavno jelo othranilo je brojne generacije te mnoge vraća u djetinjstvo", zaključuje Selma.
A neke će u djetinjstvo vratiti i domaće baklave, hurmašice, tulumbe i tufahije, koje također imaju u ponudi.
Gastro
VRIJEME JE ZA FILDŽAN BUREK: Na brzinu napravite specijalitet s istoka, i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
18. Nov. 20240
Gastro
VRLI PITAC NEKI: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
03. Maj 20240
Gastro
TAJNA TURSKE KUHINJE: Danas pravimo pitu na malo drugačiji način i ne zaboravite na jogurt... (VIDEO)
14. Apr. 20240
Gastro
VRLI PITAC NEKI: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
13. Mar. 20240
HiTec
SVA ČUDA NAUKE; APSOLUTNI REKORD: Hemičari proizveli najtanju špagetu na svijetu; To neobično tanko vlakno...
Prije 4h0
Regija
IVANA KEKIN SAMOUVJERENA, NO DA LI I REALNA?: "Sigurno ulazim u drugi krug, dobit ću i..."
Prije 4h0
Hronika
BOSANAC UKRAO AUSTRIJANKI TORBICU SA 10.000 EURA: Ona je onda nazvala muža koji je došao na...
Prije 5h0
Zabava
PEP GUARDIOLA, DA NE BI BILO KO DRUGAČIJE RAZMIŠLJAO: "Čak i ako nas izbace u petu ligu..."
Prije 5h0
Regija
ČANAK UZBURKAO DUHOVE: „RTS uživo priznao nezavisnu državu Kosovo. Šta mislite koja zastava je sljedeća...“
21. Nov. 20240
Regija
MARINIKA TEPIĆ OBJAVILA FOTOGRAFIJU: "On je bio najagresivniji, sada znamo šta je radio na Kosovu..."
Prije 22h0
Regija
SNIMKE HAOSA U NOVOM SADU: Policija štitovima odgurala poslanike i odbornike, pištolj na stepenicama...
20. Nov. 20241
Regija
PROFESORICA OČITALA LEKCIJU ALEKSANDRU VUČIĆU: "Luda nisam, ali umijem da prepoznam ludilo"
21. Nov. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.