POLITIČKA NESTABILNOST: Bugarski predsjednik raspisao prijevremene izbore za parlament 9. juna

Bugarska, najsiromašnija članica Unije i jedna od njenih najkorumpiranijih država, suočava se s političkom nestabilnošću od protuvladinih protesta 2020.

  • Evropa

  • 09. Apr. 2024  

  • 0

Bugarski predsjednik Rumen Radev u utorak je imenovao privremenu vladu predvođenu Dmitrom Glavčevom te odredio 9. juna kao datum prijevremenih izbora, objavio je u saopćenju predsjednikov ured.

Parlamentarni izbori će se odvijati u isto vrijeme kao i izbori za bugarske članove Europskog parlamenta, dodaje se.

"Moramo biti garancija stabilnosti, ne smijemo dozvoliti da naša zemlja bude u ustavnoj krizi, da bude talac stranačkih ambicija i želja", rekao je Glavčev na svečanosti primopredaje vlasti.

Šezdesetgodišnji Glavčev je ranije bio čelnik revizorske komore.

Bugarska, najsiromašnija članica Unije i jedna od njenih najkorumpiranijih država, suočava se s političkom nestabilnošću od protuvladinih protesta 2020.

Do izbora u aprilu 2023., zemljom je upravljao niz privremenih vlada koje je imenovao Radev zbog nepostojanja stabilne koalicije.

Ministrici vanjskih poslova Mariji Gabriel ranije ovog mjeseca nije pošlo za rukom formirati vladu nakon što je premijer Nikolaj Denkov iz stranke PP podnio ostavku 5. marta

Denkov je odstupio kako bi dozvolio stranci GERB da devet mjeseci predvodi vladu, kao što je bilo dogovoreno nakon prošlogodišnjih izbora. Također, odbio je poziv predsjednika Radeva da pokuša formirati vladu.

Na izborima prošlog aprila, GERB je osvojio najviše glasova, odnosno 69 mandata u parlamentu s 240 mjesta. Blok predvođen PP-om osvojio je 64 mjesta. Prema ustavu, bugarski parlament se ne mora raspustiti uoči prijevremenih izbora, prenosi Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...