KROZ VIZURU JEDNE FOTOGRAFIJE NAVIRU SJEĆANJA: BH premijera dokumentarnog filma "Hako" Josipa Pejakovića u Sarajevu

Film svjedoči o međusobnom poštovanju Pešteraca bez obzira na vjeru i naciju.

  • Kultura

  • 22. Apr. 2024  

  • 0

Svečana bh. premijera dokumentarnog filma “Hako ” autora Josipa Pejakovića bit će upriličena  sutra u 20 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Nakon svjetske premijere filma u Beogradu na 71. Martovskom filmskom festivalu i publika u Sarajevu će vidjeti film koji govori o gorštaku sa Peštera Haku Duljeviću, čovjeku koji je ponikao u jednom osebujnom podneblju punom nepoznanica i izazova.

Kroz vizuru jedne požutjele fotografije naviru sjećanja i oblikuje se naracija unuka glavnog junaka, koji nosi djedovo ime. Kao da kleše svaku riječ, on dočarava i nijansira vrijednosti i ljudskost svoga pretka, koja je danas u manjku, sočnim riječnikom svjedoči o važnosti ljudske komunikacije koja je iznad svake vjerske, nacionalne i geografske određenosti

Film svjedoči o međusobnom poštovanju Pešteraca bez obzira na vjeru i naciju, osobinu koja ima univerzalne vrijednosti i koja je važna u svim vremenima i bilo gdje na svijetu. Unuk Hako nastavlja tradiciju rodnog kraja, tradiciju svoga djeda, mudrog gorštaka sa Peštera u Sandžaku, koji za vrijeme II svjetskog rata nije htio podići ruku na svoje komšije po cijenu sopstvenog stradanja.

Producent filma “Hako” je bosanskohercegovački filmski radnik Almir Šahinović.

Nakon projekcije će se obratiti autor Josip Pejaković i protagonista filma Hako Duljević. Voditelj će biti Dževdet Tuzlić, saopćili su organizatori.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...