BILJEŽNICA ROBIJA K.: "Uča Smilja je rekla: 'Problem je šta oni iz Domovinskog pokreta ne žele u kompu sa Srbima! A među onih...'"

(...) osan manjinaca ima čak tri Srba!“ Ja sam pitao: „Zašto ne žele sa Srbima?“ Uča je rekla: „Kako zašto, Robi?"

  • Kultura

  • 22. Apr. 2024  22. Apr. 2024

  • 0

Piše: Viktor IVANČIĆ (Peščanik)

Ona učiteljica Smilja je stojala isprid ploče i rekla je: „Današćemo na satu niže matematike malo trenirat zbrajanje i oduzimanje! Za vježbu ćemo provat složit saborsku većinu! A saborska većina će onda, razumi se, sastavit vladu!“ Mi u razredu smo piljili u nju sa težim čudilom. Uča je rekla: „Znači, kako sad stoje stvari, najviše šansi za sastavit novu vladu imaju HDZ i Domovinski pokret ako se skompaju! Jer pošto osin Domovinskog pokreta i zastupnika manjina niko drugi ne jebe HDZ!“ Mi smo i dalje blejali sa ošamutom. Uča Smilja je rekla: „E pa da vidimo! Znači, HDZ ima šezdesjednog zastupnika, a Domovinski pokret bez onog tupsona Kolakušića trinajs! Znači, šezdesjedan plus trinajs jednako je… Da čujen?

Ko će prvi izračunat?“ Mi smo svi nabrzihen zbrajali u bilježnicama. Onda je ona Nela Svinjogojstvo dignila ruku. Uča je rekla: „Da čujen, Nela!“ Nela Svinjogojstvo je rekla: „Seandesčetri!“ Učiteljica Smilja je rekla: „Bravo, Nelice! Znači, HDZ plus Domovinski pokret jednako je seandesčetri mandata! E, al to nije dosta, jer pošto za saborsku većini triba imat seandesšes mandata!“ Mi smo i dalje gledali sa zbunjozom. Uča je rekla: „Znači, ostaju još zastupnici nacijonalnih manjina da se skompaju sa HDZ-om i Domovinskim pokretom! A njih ima ukupno osan! Znači, onih seandesčetri plus osan jednako je… Da čujen?

Ko će prvi izračunat?“ Mi smo svi zbrajali u bilježnicama. Onda je opet ona Nela Svinjogojstvo dignila ruku. Uča je rekla: „A nemoj opet ti, Nela! Ima valjda i neko drugi da zna računat!“ Onda je ona tuljanica Niveska dignila ruku. Ona je rekla: „Osandesdva!“ Učiteljica je rekla: „Bravo, Niveska! Znači, HDZ plus Domovinski pokret plus manjinci jednako je osandesdva mandata! Više nego dosta da se sastavi vlada! Samo tu ima jedan problem…“

Moj drug Dino je pitao: „Koji problem?“ Uča Smilja je rekla: „Problem je šta oni iz Domovinskog pokreta ne žele u kompu sa Srbima! A među onih osan manjinaca ima čak tri Srba!“ Ja sam pitao: „Zašto ne žele sa Srbima?“ Uča je rekla: „Kako zašto, Robi? Zato šta su ustašinjosi! A ustašinjosi i Srbi ne mogu skupa, to smo učili na satu prirode i društva! Ustašinjosi mogu Srbe smistit u logor, al nikako u vladu! Kapito?“ Ja sam rekao: „Kapito!“ Učiteljica Smilja je rekla: „Znači, nema nan druge nego od manjinaca oduzet Srbe! I sad imamo onih osandesdva minus tri jednako je… Da čujen? Ko zna?“ Nela Svinjogojstvo je viknila: „Seandesdevet!“ Uča je zakolutačila sa očima i rekla je: „Tačan odgovor, Nela! Znači, HDZ plus Domovinski pokret plus manjinci minus Srbi jednako je seandesdevet mandata! Više nego dosta da se sastavi vlada!“ Onda je moj drug Dino pitao: „A ima li među manjincima Židova i Roma?“ Uča Smilja je pitala: „Zbog čega te to zanima?“ Dino je rekao: „Pa zbog ustašinjosa!“ Uča je lupnila se sa rukom po čelu: „Asti iruda, to san skroz zaboravila! Jebate, šta san zblantana… Znači, moramo pod hitno vidit ko su drugi pripadnici manjina!“ Onda je ona uzela papir sa stola i čitala je.

Učiteljica je rekla: „Evo ga jedan Rom, jebaga patak! Srića da nema nijednog Židova! Znači, moramo i tog Roma oduzet, nema nan druge! Ustašinjosi mogu Roma vidit u logoru, al nikako u vladi!“ Nela Svinjogojstvo je uletila: „Onda više nemamo seandesdevet nego seandesosan mandata!“ Uča je rekla: „Nela, molinte lipo nemoj se više kurčit! Ovo je za vježbu, a ne za ocjenu! Al odgovor je tačan! Znači, HDZ plus Domovinski pokret plus manjinci minus Srbi minus Romi jednako je seandesosan mandata! Dosta za sastavit vladu!“

Onda je ona pederica Sandra dignila ruku i rekla je: „Ja mislin, učiteljice, da je bolje provjerit i druge manjince! Da budemo sigurni!“ Uča Smilja je gledala u papir i rekla je: „Da vidimo… Tu još imamo jednog Taljana, jednog Mađara, jednog Bošnjaka i jednog Albanca!“ Mi u razredu smo šutili. Uča je češkala se po bradi i rekla je: „Hm, ovako od oka, čini mi se da bi to sve mogli bit saveznici ustašinjosa! Al nemoš bit skroz siguran, možda su neki u pokretu otpora… Šta sad, bogte jeba?“ Onda je ona balibanica Lidija pitala „A da ih računamo fifti-fifti? Da su pola saveznici, pola pokret otpora?“ Učiteljica je rekla: „To je najbolje! Ajmo mi od ova četri manjinca dvojicu odjebat i mirni smo! Znači, seandesosan minus dva jednako je…“ Nela Svinjogojstvo je uletila: „Seandesšes!“ Uča Smilja je nju pogledala koljački. Onda je ona uzdahnila i rekla je: „Tačan odgovor! Znači, koji je rezultat? HDZ plus Domovinski pokret plus manjinci minus Srbi minus Romi minus partizani jednako je seandesšes mandata! To je jušto saborska većina!“ Mi u razredu smo keserili se i klimali smo sa glavušama. Neki su i dali si po gimi fajv. Učiteljica Smilja je rekla: „Eto, dico, uspili smo za vježbu iz niže matematike složit saborsku većinu! A saborska većina će sastavit vladu šta će u iduće četri godine vodit Republiku Hrvacku! Jel ima ko kakvo pitanje?“ Ja sam dignijo ruku i pitao sam: „Zašto će Republiku Hrvacku vodit vlada NDH?“

Robi K. (IIIa)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...