JEDNU OD NJIH POKUŠAVA SPASITI VUČIĆ: Ovo su najzaduženije opštine i gradovi u RS-u

"Nikako ne možemo da postignemo taj kontinutitet u izmirenju obaveza koje imamo. Naslijedili smo dug od skoro 20 miliona KM prema bankama i dobavljačima. Sada je dug manji za nekih dva i po miliona KM", izjavio je Vujović.

  • Ekonomija

  • 22. Apr. 2024  

  • 0

Ukupna zaduženost lokalnih zajednica u Republici Srpskoj na kraju prošle godine iznosila je 356,26 miliona maraka. Najzaduženije lokalne zajednice u RS-u na kraju 2023. godine su Doboj, Bileća i Kneževo.

Pojedini gradovi lako izlaze sa zaduženjima, dok ima i onih koji prosto ne mogu da funkcionišu zbog prevelikih dugovanja. Prema podacima Ministarstva finansija RS, direktno kreditno zaduženje lokalnih zajednica na kraju prošle godine iznosilo je 356,26 miliona KM i dug je manji u odnosu na isti period prethodne godine za 3,98 miliona KM.

Najzaduženije lokalne zajednice su Doboj, Bileća i Kneževo. Upravo Bileća će dobiti finansijsku injekciju od milion maraka od Srbije nakon nedavne posjete predsjednika Aleksandra Vučića toj opština.

Ovaj novac, kako kaže načelnik Bileće Veselin Vujović je spas za tu hercegovačku opštinu.

"Sa tim milionom možemo da izmirimo dug prema Poreskoj, da budemo zdravstveno osigurani, možemo da ovim ljudima koji ne tuže za plate da isplatimo zaostale zarade, i da riješimo dio duga prema dobavljačima. Radiće se nadogradnja postojećeg vrtića, rekonstrukcija biblioteke, dio vodovoda za mrežu Banjci", izjavio je Vujović.

Dodaje da je opština konstantno u blokadama.

"Nikako ne možemo da postignemo taj kontinutitet u izmirenju obaveza koje imamo. Naslijedili smo dug od skoro 20 miliona KM prema bankama i dobavljačima. Sada je dug manji za nekih dva i po miliona KM", izjavio je Vujović.

Među onima sa najvećim zaduženjima je i grad Doboj. Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić je rekao da je ova lokalna zajednica zadužena u skladu sa zakonskim propisima i da dug ne prolazi zakonski limit od 18 posto ostvarenih prihoda.

"Sve obaveze po osnovu kredita redovno izmirujemo. Krediti su isključivo utrošeni za razvoj grada, gradnju sportske dvorane, infrastrukture, saobraćajnice. Doboj je jedno od najvećih gradilišta, nakon Banjaluke sigurno smo na drugom mjestu kada je riječ o izgradnji u RS-u. Svi krediti otišli su u razvojne svrhe", izjavio je Jerinić i dodao da na vrijeme izmiruju sve svoje obaveze prema bankama.

Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova RS, kaže da realno opštine i gradovi RS ne mogu da se razvijaju bez kredita, jer je Republika Srpska u razvoju.

Od ukupno 64 lokalne zajednice u RS-u, prema podacima Ministarstva finansija, na kraju prošle godine pet opština nije imalo direktnih kreditnih zaduženja. Riječ je o opštinama Istočni Drvar, Istočni Mostar, Rudo, Osmaci i Petrovac.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...