IVAN IVANJI, SRBIJANSKI KNJIŽEVNIK: Vučić i Dodik se izjednačavaju s Mladićem, guraju Srbiju u „genocidni narod“…

Na konstataciju da rezoluciju o Srebrenici srpska vlast predstavlja kao napad na Srbiju, ocjenjuje da je to veoma glupo.

  • Regija

  • 03. Maj 2024  03. Maj 2024

  • 3

Srbijanski književnik Ivan Ivanji preživio je Drugi svjetski rat, progon Jevreja i Aušvic. Bio je novinar i prevodilac za Josipa Broza Tita, a komunizam napušta dolaskom Slobodana Miloševića na vlast.

Kaže da nije on izašao iz partije, već partija iz njega. Govoreći o rezoluciji u Srebrenici, kaže da Aleksandar Vučić i Milorad Dodik „guraju Srbiju u genocidni narod, jer u rezoluciji se uopšte ne pominje srpski narod“.

Na konstataciju da rezoluciju o Srebrenici  srpska vlast predstavlja kao napad na Srbiju, ocjenjuje da je to veoma glupo.

„Mislim da u Srebrenici nije bio genocid jer nije bila namera istrebljenja naroda, jer su starce, žene i decu autobusima izvozili, bio je jeziv ratni zločin… Ako se izuzme prvi član s kojim se ja ne slažem – a UN su proglasile genocidom, a mislim da nije – sve ostalo bi Srbija sa zadovoljstvom morala da potpiše jer jasno govori o krivcima, a Vučić i Dodik – zašto se izjednačavaju s Mladićem i ostalima i kažu „srpski narod“… Pa oni guraju Srbiju u genocidni narod, jer u rezoluciji se govori poimence o zločincima, uopšte se ne pominje srpski narod“, istakao je on za N1 u emisiji 360 stepeni.

Napustio je Savez komunista Jugoslavije rekavši da nije on izašao iz partije, već partija iz njega. Kaže da je Slobodana Miloševića poznavao iz njegovih studentskih dana i da su ga zvali „Duče“, ne zato što su mislili da će biti nešto, već zato što je glavu držao podignutom kao Musolini.

„Kada je uspeo da skine Ivicu Stambolića, znao sam da će biti zlo, nisam znao da će biti baš toliko zlo“, objašnjava Ivanji.

O podjeli između partizana i četnika kaže: „Za partizane, protiv četnika, Amin!“.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...