OBILJEŽENA TUŽNA GODIŠNJICA U BEOGRADU: "Prije tačno godinu, svanulo je posljednje školsko jutro za naših devet anđela..." (FOTO)

Obratio se i predsjednik Vučić

  • Regija

  • 03. Maj 2024  

  • 0

Godina je prošla otkako je učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K. (13) u toj školi ubio devetoro đaka, svojih školskih drugarica i drugova, i radnika osiguranja.

Godišnjica masovnog ubistva u Beogradu obilježava se cjelodnevnim programom “Buđenje”, koji između ostalog uključuje i niz diskusija o uzrocima koji su doveli to takvog zločina.

Komemoracija za žrtve masovnog ubistva počela je u petak ujutro u Ulici kralja Milutina 10, kada su porodice ubijenih, rođaci i prijatelji položili cvijeće i zapaliti svijeće.

Cvijeće je položio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Prije tačno godinu, svanulo je posjlednje školsko jutro za naših devet anđela i čovjeka koji ih je čuvao i o njima očinski brinuo. Prošla je godina od nezapamćene tragedije koja je ostavila neizbrisiv ožiljak na duši cijele zemlje, ali nisu prošli bol, nevjerica i neizmjerna tuga.

Iza bezumnog čina koji je u trenu ugasio živote, budućnost i snove Ane, Sofije, Mare, Andrije, Bojane, Angeline, Eme, Katarine, Adriane i njihovog čika-Dragana, ostala je praznina, ali i strašna opomena cijelom društvu da svim snagama čuvamo našu djecu od svakog zla, opasnosti i prijetnje“, naveo je Vučić povodom godišnjice.

Izražavajući iskreno i najdublje saučešće porodicama ubijenih dodao je da ih na to obavezuju njihovi snovi i sve ono što su mogli da postanu, te da će učiniti sve da se kao zemlja uzdignu poslije „ovog užasa koji nas je zadesio“.

Pred Višim sudom u Beogradu u toku je sudski proces protiv roditelja dječaka koji je ubio učenike i školskog čuvara.

Više javno tužilaštvo u Beogradu traži zatvorsku kaznu za dječakovog oca Vladimira Kecmanovića od 12 godina, a za majku Miljanu Kecmanović kaznu od 2,5 godine.

Za vlasnika i instruktora u streljačkom klubu, gdje je dječak dolazio i vježbao rukovanje oružjem ,traži po tri godine zatvora.

Otac Vladimir Kecmanović optužnicom se tereti za krivično djelo - teška djela protiv opće sigurnosti, jer je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu, što nije primjereno dječakovom uzrastu, kao i to da oružje nije čuvao na sigurnom mjestu, kako je predviđeno zakonom.

Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodica ubijenih i to za naknadu nematerijalne štete usljed smrti bliske osobe.

Protiv maloljetnog K.K. se ne vodi krivični postupak, jer je u momentu kada je počinio masovno ubistvo imao 13 godina.

Krivično gonjenje u Srbiji nije moguće prema mlađima od 14 godina.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...