"SB" U DOBROVOLJAČKOJ: Na ovaj dan odbranjeno je Sarajevo, BiH i predsjednik RBiH Izetbegović (FOTO)

Podsjećamo, na ovaj dan je 1992. godine trebala biti izvršena razmjena vojnika JNA iz Kasarne Bistrik u Sarajevu u zamjenu za predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, kojeg je dan ranije JNA zarobila na aerodromu na povratku iz Lisabona.

  • Vijesti

  • 03. Maj 2024  

  • 1

Pripadnici udruženja "Zelene beretke" odali su danas počast borcima koji su dali živote za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine polaganjem cvijeća na Drveniji u Sarajevu 

Prilikom obraćanja, iz Udruženja su osvrnuli na dešavanja 2. i 3. maja te su naglasili da je na današnji dan odbranjeno Sarajevo, ali i BiH.

Predsjednik Udruženja "Zelene beretke" Stari Grad Vahid Alić izjavio je medijima da su emocije koje se bude na ovaj dan uvijek iste.

"Zelene beretke su nastale na principu patriotizma. Drugi i treći maj obilježavamo kao najznačajniji datum iz perioda agresije na BiH. Na ovaj dan je odbranjeno Sarajevo, BiH, ali i predsjednik RBiH Alija Izetbegović", rekao je Alić.

Kapetan ARBiH Omer Hujdur rekao je u svom obraćanju da je 2. maja izvršen pokušaj zauzimanja Predsjedništva BiH, te da je ono palo palo bi Sarajevo i BiH.

"Trećeg je bila dogovorena razmjena Kukanjca i Izetbegovića. Bio sam kod tunela kod kasarne Bistrik. Iz zadnjeg transportera je otvoren prozor i pucano je na našeg policajca. Kolona je zaustavljena, dešavanja su poznata. Treba napomenuti, tih šest poginulih vojnika JNA se moglo desiti da su poginuli u toku borbenih dejstava", rekao je Hujdur istakavši da je 3. maja odbranjena BiH te zbog toga ima posebne emocije prema ovom datumu.

Podsjećamo, na ovaj dan je 1992. godine trebala biti izvršena razmjena vojnika JNA iz Kasarne Bistrik u Sarajevu u zamjenu za predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, kojeg je dan ranije JNA zarobila na aerodromu na povratku iz Lisabona.

Nedugo nakon polaska, kolona je presječena i zaustavljena u Dobrovoljačkoj, današnjoj ulici Hamdije Kreševljakovića.

Prema podacima Tužilaštva BiH, tog dana poginulo je osam, dok su ranjene 24 osobe.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...