ZA "SB", DIREKTNO IZ BEOGRADA, KOMENTAR O NOVOJ VLADI SRBIJE: "Po mjeri mafije. Kada bi Al Capone..."

(...) ustao iz groba, kada filmski Don Vito Corleone oživio, odmah bi otišli na „Andrićev venac“ da srpskom šefu mafije poljube ruku i kažu: „To Done, mi smo sanjali da napravimo ovakvu državu.“

  • Regija

  • 03. Maj 2024  03. Maj 2024

U Skupštini Srbije jučer je izglasana nova Vlada Srbije. Od ukupno 213 prisutnih zastupnika, ZA je bilo 152, objavila je predsjednica Skupštine Ana Brnabić. Protiv je bilo 61, uzdržanih nije bilo, dok je 37 bilo odsutno. „Čestitam svima“, slavodibtino je objavila ona.

A koalicija "Srbija protiv nasilja" više ne postoji. Članice predizborne koalicije podijelile su se na pitanju izbora i u ovom trenutku postoje dvije struje sa potpuno različitim viđenjem kojim putem opozicija treba da nastavi dalje. Jedni su su za izlazak na sve lokalne izbore u Srbiji, a drugi za bojkot.

Stranka slobode i pravde, Srce i desno orijenitisana NADA žele bojkot, kao vid pritiska na vlast.

Na drugoj strani su, zasad, partije koje procjenjuju da, uprkos lošim uslovima, na izbore 2. juna treba izaći. U toj grupi, čiji je slogan: „Biram borbu“, ovi su politički subjekti: Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije.

Mada, to se ko njih mijenja na dnevnom nivou. Ako u jednom trenutku svi odustanu od Izbora, ne bi bilo iznenađenje. Vučićev SNS tako, iz dana u dan, ima priliku da ih sve više obezvrjeđuje.

Aleksandar Vučić (Foto: Arhiv)

Za komentar imenovanja nove Vlade Srbije, zamolili smo zastupnika Demokratske stranke u Skupštini Srbije Srđana Milivojevića

"Ovo nije ni proruska ni proevropska vlada, ni proamerička ovo je prokolumbijska vlada kontinuiteta sa politikom organizovanog kriminala, pljačke i daljeg rastakanja Srbije. Ovo je Vlada po meri mafije. Kada bi Al Capone ustao iz groba, kada bi filmski Don Vito Corleone oživeo, odmah bi otišli na 'Andrićev venac' da srpskom šefu mafije poljube ruku i kažu to Done, mi smo sanjali da napravimo ovakvu državu. Srbiji predstoje teški i neizvesni dani borbe za oslobođenje od mafijaške vlasti", veli on.

Srđan Milivojević (Foto: Arhiv)

A šta će za Lokalnim izborima koji slije 2. juna?

"Demokratska stranka će uvek biti posvećena integrativnim procesima unutar opozicije, cerujući da samo ujedinjeni možemo pobediti narastajuce zlo", odgovara na naše pitanje Srđan Milivojević.

No, nismo dobili odgovor na pitanje, mogu li više zajedno svi oni koji su bili u koaliciji „Srbija protiv nasilja“, pa makar i poslije izbora. Ali, mi imamo odgovor: raskol u opoziciji bolji je Vučiću od bilo kakve predizborne kampanje. 

(Dino Bajramović)

trenutak ...