PODRŠKA IZ DRŽAVNOG VRHA: Bivši predsjednik Slovenije najveći kandidat za mjesto posebnog izaslanika EU za...

(...) dijalog Beograda i Prištine.

  • Regija

  • 03. Maj 2024  03. Maj 2024

  • 0

Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar podržala je kandidaturu nekadašnjeg slovenskog predsjednika Boruta Pahora za mjesto posebnog izaslanika Europske unije za dijalog Beograda i Prištine.

Podršku je prije toga iskazao i slovenski premijer Robert Golob. Naime, predsjednica Slovenije Pirc Musar javno je izrazila podršku Pahoru u intervjuu za kosovski portal Kallx.

"Njegovih 17 godina političkog staža na najvišim dužnostima u Sloveniji pokazuje da je sposoban za takvu funkciju", rekla je Pirc Musar.

Prema njenim riječima, kandidat iz Slovenije idealna je za to mjesto jer "Slovenci zbog zajedničke prošlosti poznaju mentalitet i kulturu naroda u regiji, a pritom nemaju skrivenih ciljeva".

Podršku Pahorovoj kandidaturi dao je i slovenski premijer Golob. Prema njegovom mišljenju, bivši predsjednik Slovenije je dokazao da je veliki prijatelj Zapadnog Balkana i da su njegovi napori, kao i napori Slovenije, usmjereni na integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU, osiguranje mira i stabilnosti u regiji pa tako i u cijeloj Europi, prenosi Anadolija.

Posebnog izaslanika, koji osim dijaloga Srbije i Kosova pokriva i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, predlaže visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, u ovom mandatu to je Josep Borrell.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...