HOĆE VUČIĆ TAKO: "U svakoj prilici ističem da je Tajvan Kina"

Avion kineskog predsjednika doletio je u pratnji MIG-ova Vojske Srbije, a u zračnoj luci dočekao ga je počasni vod garde VS-a, uz kratak folklorni program i poruke dobrodošlice na kineskom jeziku.

  • Regija

  • 08. Maj 2024  08. Maj 2024

  • 5

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zahvalio je kineskom predsjedniku Xi Jingpingu, koji boravi u dvodnevnom posjetu Srbiji, što podržava teritorijalni integritet Srbije kao što i Srbija podržava teritorijalni integritet Kine po pitanju Tajvana te dodao kako u svakoj prilici ističe da je Tajvan Kina.

"Čvrsti smo i nepokolebljivi kada je u pitanju Povelja UN-a, kod nas nema komplikacija, a kada nas pitaju o Tajvanu, naši odgovori su jasni i jednostavni u skladu s načelima međunarodnog javnog prava", kazao je Vučić koji je također zahvalio kineskom predsjedniku na ekonomskoj podršci koju Kina pruža Srbiji  od 2016. godine i koja doprinosi gospodarskom napretku te zemlje.

Xi Jingping je doputovao u Srbiju na dan kad je u zračnim napadima NATO-a 1999. godine bombardirana kineska ambasada u Beogradu u kojem su poginula tri kineska novinara a 20 osoba je ranjeno.

"Bili su uz nas u najtežim trenucima, bili su uz nas i prije 25 godina kada je ova zemlja uništena i bombardirana, zajedno s nama su platili visoku cijenu. Sve što smo izgradili u Beogradu izgradili smo zahvaljujući jačoj ekonomiji, podršci rudniku u Boru, a možemo i moramo puno više idemo zajedno, samo nebo je granica”, rekao je Vučić ispred Palače Srbije gdje je u srijedu za kineskog predsjednika priređen svečani službeni doček uz najviše počasti.

Vučić je tom prigodom zahvalio srbijanskim građanima što su u velikom broju došli pozdraviti "velikog, čeličnog prijatelja Srbije", Si Đinpina te istaknuo kako je posjet kineskog predsjednika povijesni jer samo ugovor o slobodnoj trgovini potpisan s Kinom donosi sigurnost, omogućit će izvoz junećeg mesa na ogromno kinesko tržište, izvoz jabuka, borovnice i šljive.

Svoju ekonomsku šansu i proboj na kinesko tržište Srbija upravo vidi u Sporazumu o slobodnoj trgovini koji će  stupiti na snagu od srpnja ove godine.

Također Kina je u Srbiji angažirana u brojnim infrastrukturnim projektima od gradnje željeznice i autocesta, nacionalnog stadiona do rekonstrukcije termoelektrana. Kineske tvrtke vlasnici su i važnih resursa  i to željezare u Smederevu, te rudnika bakra i zlata u Boru, a u Beogradu i diljem Srbije otvorene su brojne robne kuće i trgovine s kineskom robom.

Kineski predsjednik je zahvalio Vučiću na dočeku koji mu je sinoć priređen u beogradskoj zračnoj luci, te danas ispred Palače Srbije te dodao kako se danas uvjerio da srpski narod Kineze smatra svojim najboljim, "čeličnim prijateljima".

"Bio sam počašćen vidjeti ovako veličanstvenu ceremoniju, bio sam zaista impresioniran i duboko dirnut. Kao što ste i sami rekli, svjedoci smo iz prve ruke da srpski narod Kineze smatra čeličnim, najboljim prijateljima. Ovo je zaista obostrano i iskreno prijateljstvo, postoji snažan osjećaj prijateljstva između naših zemalja, ja to zaista pozdravljam i to je zaista ostavilo izuzetno dubok dojam na mene," rekao je Si Đinpin.

Posjet Srbiji i to drugi u posljednjih osam godina kineski šef države Xi Jingping započeo je u utorak navečer a na beogradskom aerodromu dočekao ga je kompletan srbijanski državni vrh predvođen predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Avion kineskog predsjednika doletio je u pratnji MIG-ova Vojske Srbije, a u zračnoj luci dočekao ga je počasni vod garde VS-a, uz kratak folklorni program i poruke dobrodošlice na kineskom jeziku.

Xi Jingping je na petodnevnoj europskoj turneji po Europi prvo posjetio  Francusku, a nakon Srbije gdje se očekuje da će biti potpisano tridesetak bilateralnih sporazuma, otputovat će u Mađarsku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...