JEDNOGLASNA ODLUKA: CiK BiH raspisao lokalne izbore za 6. oktobar (FOTO)

CIK BiH izbore je raspisao prema odredbama Izbornog zakona BiH koje je u martu nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt

  • Vijesti

  • 08. Maj 2024  08. Maj 2024

  • 1

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici jednoglasno je donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH.

Izbori će biti održani 6. oktobra, u nedjelju. 

CIK BiH izbore je raspisao prema odredbama Izbornog zakona BiH koje je u martu nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Podsjećamo, Schmidt je izmijenio niz članova s ciljem da građani BiH dobiju što pošteniji izborni proces, a bit će proveden i pilot-projekat provođenja izbora u 10 općina uz upotrebu elektronske opreme.

CIK je ranije donio 26 podzakonskih akata, koji su bili potrebni kako bi Schmidtove izmjene funkcionirale u praksi. Očekuje se da će ih detaljnije pojasniti s obzirom na promjene u glasanju i za same građane.

Također podsjećamo da je u jednom trenutku bila upitna popunjenost općinskih i gradskih izbornih komisija s obzirom na to da je članove iz Republike Srpske Milorad Dodik pozvao na povlačenje zbog Schmidtovih novih izbornih pravila, no uprkos pompeznim najavama predsjednika manjeg bh. entiteta do toga nije došlo, a lokalne izborne komisije su u prethodnom periodu zakonski popunjavane kao i prethodnih godina.

No, kako u zadnje vrijeme vodi politiku, nije nemoguće za očekivati da Dodik neće tek tako odustati od svoje ideje da u RS-u organizira izbore na osnovu entitetskog izbornog zakona, koji su nedavno usvojeno u NSRS-u, a čije stupanje na snagu se čeka zbog procedure u Vijeću naroda RS-a. Podsjećamo, na izborni zakon koji je izglasan u NSRS-u Klub Bošnjaka je uložio veto.

Centralna izborna komisija je raspisala izbore za 58 općinskih vijeća u FBiH, 53 skupštine opštine u RS, 111 načelnika općina u BiH, 21 gradsko vijeće FBiH, 32 gradonačelnika u BiH, 10 skupština gradova u RS i Skupštinu Brčko Distrikta.

  

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...