DIREKTNA PRIJETNJA IZ RUSIJE: "Mogli bismo napasti britanske vojne objekte"

U ponedjeljak je britanski ambasador u Rusiji Nigel Casey pozvan u rusko ministarstvo vanjskih poslova. Izražen mu je protest zbog nedavne Cameronove izjave u intervjuu za Reuters o pravu Ukrajine da britanskim oružjem napadne na teritoriju Rusije.

  • Svijet

  • 08. Maj 2024  

  • 1

Rusija ima pravo da napadne britanske objekte u Ukrajini i van te zemlje, ako se prijetnje Londona materijalizuju da Kijev može izvesti napade britanskim oružjem na rusku teritoriju, rekla je portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova za TASS.

"Ukoliko se takav scenario implementira, naša zemlja, Rusija, zadržava pravo da u skladu s tim odgovori, odnosno da za mete smatra britanske objekte koji se nalaze i u Ukrajini i van njenih granica: vojne objekte, oružje i tako dalje“, rekla je Zakharova.

Ona je opisala opasku britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona da London smatra legitimnim da Kijev koristi britansko oružje za napade na rusku teritoriju kao "nešto apsolutno suludo".

„Ova izjava nije samo nelegitimna, već i nelogična, jer je i sama Britanija ne tako davno izjavila bukvalno suprotno“, rekla je Zakharova.

„Sjećate se kako je kontroverza evoluirala. Ova izjava se prvi put pojavila u news feedu jedne britanske novinske agencije. Zatim je, nakon što je tamo bila dva sata, uklonjena. Uklonjen je cijeli članak s Cameronovim izjavama“, rekla je Zakharova.

"Nekoliko sati kasnije, očigledno nakon nekih verbalnih borbi koje su se, sigurna sam, vodile u Downing Streetu 10, u Foreign Officeu i u samom sjedištu Reutersa, odlučeno je da se ne žrtvuje ugled britanske agencije i da objavi frazu koja je zapravo izgovorena."

„Odmah smo reagovali. Odgovarajuća reakcija je predstavljena svijetu diplomatskim kanalima. Ambasador je pozvan. Zapravo, Rusija ga nije samo pozvala na ukor, već je apsolutno nedvosmisleno odgovorila britanskom ambasadoru povodom dotičnih izjava“, dodala je.

U ponedjeljak je britanski ambasador u Rusiji Nigel Casey pozvan u rusko ministarstvo vanjskih poslova. Izražen mu je protest zbog nedavne Cameronove izjave u intervjuu za Reuters o pravu Ukrajine da britanskim oružjem napadne na teritoriju Rusije. Casey je upozoren da bi odgovor na ukrajinske udare izvedene britanskim oružjem na ruskoj teritoriji mogao biti usmjeren protiv bilo kojih britanskih vojnih objekata i opreme u Ukrajini i drugdje.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...