SINOĆ, U SARAJEVU: Predstavljena dosad najobimnija studija o genocidu nad Bošnjacima u Foči

Svi recenzenti su istakli kako su nenaučene lekcije iz prošlosti uvijek vodile ka novim zločinima i da je pisanje ovakvih knjiga važan korak ka kulturi sjećanja koja za cilj ima konačni prekid sa učenjem lekcija na vlastitoj koži.

  • Društvo

  • 08. Maj 2024  

  • 1

Bošnjački institut ugostio je mnogobrojne čitaoce na jučerašnjoj promociji knjige "Foča: od postanja do nestanka" autora Mesuda Šadinlije. Ova naučna studija je najobimnije i do sada najozbiljnije naučno djelo o historiji Foče, sa posebnim osvrtom na zločine počinjene tokom posljednje agresije.

Knjiga se sastoji iz četiri poglavlja kroz koja autor prikazuje Foču kao grad koji je stoljećima bio mjesto preplitanja različitih utjecaja. Sve je to na kraju dvadesetog stoljeća zamijenjeno genocidom koji umjesto polihronog, preferira monohroni, jednodimenzionalni svijet.

"Meni su posebno zanimljiva identiterna pitanja koja potvrđuju multireligijski identitet Foče. Osim toga, ova knjiga na poseban način donosi i genezu genocida. Jer, pojedinac može učiniti zločin, ali genocid ne. Genocid zahtjeva obuhvatno planiranje koje uključuje strategiju, planiranje i resurse", istakao je dr. Zijad Šehić, jedan od recenzenata knjige.

Šadinlija piše o strašnim zločinima tokom Drugog svjetskog rata, o kojima se do sada ponešto i napisalo, ali jako selektivno. U tim djelima su izvršioci zločina spominjani po kolektivnim imenom. Sada je situacija potpuno drugačija. Ova knjiga je dokaz toga i ona je vrlo važna za kulturu sjećanja.

"Ona je bitna za sve Bošnjake, a ne samo za Fočake. Ova je literatura neophodna tokom izgrađivanja naše svjesti o tome ko smo", rekao je dr Edin Veladžić.

U svom izlaganju o knjizi, dr. Safet Bandžović je istakao kako je neophodno uporno govoriti istinu i poznavati historiju.

"Svi ratovi su povezani. Da biste shvatili rat 92. - 95. morate znati i dosta o tome šta se dešavalo tokom Drugog svjetskog rata. Jer, ova knjiga otvara pitanje gdje su počinjali partizani, a gdje prestajali četnici. Mi do danas nismo kvalitetno otvorili pitanje amnestije četnika krajem Drugog svjetskog rata, a što se direktno odrazilo na Bošnjake decenijama poslije", naglasio je Bandžović.

Autor Mesud Šadinlija je u svom obraćanju rekao kako je odavno imao želju napisati knjigu o svome zavičaju.

"Nakon rata dobio sam i želju da napišem knjigu o nestanku svoga zavičaja. Bile su potrebne godine i ličnog i profesionalnog sazrijevanja, da shvatim da te dvije priče treba napisati u jednoj knjizi, zato u naslovu piše od postanja do nestajanja."

Svi recenzenti su istakli kako su nenaučene lekcije iz prošlosti uvijek vodile ka novim zločinima i da je pisanje ovakvih knjiga važan korak ka kulturi sjećanja koja za cilj ima konačni prekid sa učenjem lekcija na vlastitoj koži.

Knjigu je objavila izdavačka kuća Dobra knjiga, u okviru biblioteke Svjedočanstva.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...