KORAK NAPRIJED, NAZAD DVA: Andrej Plenković potvrdio formiranje "desne vlade" u Hrvatskoj, DP će dobiti...

(...) tri ministarstva.

  • Regija

  • 08. Maj 2024  08. Maj 2024

  • 0

Hrvatski premijer i lider HDZ-a, Andrej Plenković potvrdio je da je ta stranka postigla saglasnost sa Domovinskim pokretom o formiranju nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće vlade.

"Postigli smo dogovor o strukturi vlade. Tri resora idu DP-u. Osnovaćemo novo ministarstvo - Ministarstvo demografije. To je ključno pitanje i zato smo prvi na nivou EU koji uvode takvo ministarstvo“, rekao je Plenković, kojem će to biti treći mandat na čelu izvršne vlasti.

On je za zagrebačku N1 iz Jastrebarskog rekao da je drugi resor Ministarstvo poljoprivrede, budući da je DP mahom baziran u Slavoniji, a treći resor je Ministarstvo privrede.

Član vlade koji bude zadužen za resor demografije biće i potpredsjednik nove vlade. "Ova naša vlada imaće više ministarstava nego prije“, rekao je Plenković i najavio skupljanje potpisa koje će odnijeti predsjedniku Repubike Zoranu Milanoviću.

Na pitanje da li će lično odnijeti Milanoviću potpise i zatražiti mandat, Plenković je rekao da o tome nisu razmišljali i da je riječ o tehničkom pitanju.

Plenković tvrdi da vlada neće mijenjati svoju politiku, kao ni politiku prema manjinama. On je odbacio tvrdnje da je postizborna koalicija sa Domovinskim pokretom "korak nazad" za HDZ.  

(SB/Agencije)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...