NAJUSAMLJENIJE MJESTO NA SVIJETU: Nema žive duše, najbliži su mu astronauti, a otkrio ga je...

Otkrio ga je hrvatsko-kanadski inženjer i topograf Hrvoje Lukatela tijekom 1992. godine

  • Šareni svijet

  • 08. Maj 2024  08. Maj 2024

  • 0

Point Nemo poznat je kao najusamljenije mjesto na svijetu, daleko udaljen od kopna i naseljenih teritorija. Nisu mu najbliži čak ni ljudi na Zemlji, već astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) koja kruži 416 kilometara iznad Zemlje. Nalazi se usred Tihog okeana gdje je dubina oko četiri kilometra, a najbliže kopneno područje udaljeno je 2.688 kilometara. Okolne obale su otok Ducey na sjeveru, otok Maher na Antarktiku na jugu, novozelandski otoci Chatham na zapadu i teritorij Čilea na istoku, prenosi NIN.rs.

Kad je u pitanju morski život, okeanograf Stephen D‘Hond tvrdi da je Point Nemo biološki najmanje aktivna okeanska regija na svijetu. Nema puno životinjskih vrsta na površini ili morskom dnu, zbog čega područje opisuje kao “praktički beživotno”.

Razlog tome je položaj područja u južnopacifičkom vrtlogu, golemoj rotirajućoj struji koja blokira ulazak hladnijih voda bogatih hranjivim tvarima. Budući da je toliko udaljeno od kopna, veliki dio organske tvari koja služi kao hrana neophodna za održavanje života, također ne dolazi pomoću vjetra.

Ova tačka “potpune tišine” idealno je mjesto za slijetanje letjelica svemirskih agencija koje izlaze iz orbite. NASA na Point Nemo namjerava poslati Međunarodnu svemirsku stanicu, budući da se ove godine mora rastaviti i rekonfigurirati. Tamo su već godinama i druge svemirske stanice, poput ruske Mir koja je sletjela 2001. godine, šest stanica iz sovjetskog programa Salut i čak 263 svemirskih letjelica ISS-a odbačenih između 1971. i 2016. godine.

Zbog toga je Point Nemo dobio nadimak “svemirskog groblja”, koje sprječava da krhotine letjelica ugroze naseljena područja. Mnoge svemirske agencije iz različitih zemalja, ali ponajviše SAD-a, Rusije i Japana, usmjeravaju svoje letjelice i satelite prema ovoj lokaciji.

Point Nemo imenovan je po kapetanu Nemu, izmišljenom liku kojeg je francuski romanopisac i pjesnik Jules Verne stvorio za svoj roman "20.000 milja pod morem", uzimajući u obzir da je nemo latinska riječ koja znači “niko”. Otkrio ga je hrvatsko-kanadski inženjer i topograf Hrvoje Lukatela dok je tokom 1992. godine tražio najudaljenije mjesto na Zemlji. Zahvaljujući njemu, sada postoji mjesto za rješavanje problema svemirskog otpada uz najmanji mogući utjecaj na život u moru.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...