VUČIĆ MU NE MOŽE POMOĆI: Slobodan Miletić doveden u sud u Prištini

Optužen za udruživanje protiv ustavne djelatnosti,

  • Regija

  • 12. Maj 2024  

  • 0

Slobodan Miletić iz Zvečana, koji je 10. maja uhapšen na administrativnom prijelazu Jarinje, doveden je u sud u Prištini, gdje će pretpretresni sudija odlučivati po zahtjevu tužilaštva da mu bude određen pritvor.

Miletićev branilac, advokatica Jelena Krivokapić, izjavila je za RTS da ga kosovska policija tereti za četiri krivična djela - "udruživanje protiv ustavne djelatnosti, ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom, napad na službeno lice i učešće na skupu na kojem se vrši krivično djelo i huliganstvo".

Istakla je da je Miletić tokom saslušanja negirao optužbe i tvrdnje policije.

Miletić je, nakon hapšenja na Jarinju, ispitan u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje mu je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

Optužbe protiv Miletića su u vezi sa događajima krajem maja prošle godine u Zvečanu, kada su Srbi protestovali ispred zgrade opštine zbog nasilnog upada kosovske policije u zgradu, kako bi uvela gradonačenika Albanca izabranog na izborima na kojima Srbi, koji čine većinu stanovništva na sjeveru Kosova, nisu učestvovali i na koje je izašlo svega oko tri posto birača.

Kancelarija za Kosovo saopćila je kada je Miletić uhapšen da je on priveden pod izgovorom da je učestvovao u protestima Srba na sjeveru Kosova i barikadama, uprkos čvrstim garancijama EU i SAD od 28. decembra 2022. godine da neće biti progona i odmazde nad Srbima zbog toga što su izražavali svoje nezadovoljstvo.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...