NAKON ŠTO GA JE SMIJENIO PUTIN: Sergej Šojgu imenovan na novu funkciju

Šojgu je zamijenio Nikolaja Patruševa koji je bio na toj funkciji od 2008. godine. Šojgu je na čelu ruskog ministarstva obrane bio preko 11 godina.

  • Evropa

  • 12. Maj 2024  

  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je smjenu svog ministra odbrane i dugogodišnjeg saveznika Sergeja Šojgua nakon više od dvije godine rata u Ukrajini, objavio je upravo gornji dom parlamenta, prenosi Index.hr.

Putin je imenovao Šojgua za čelnika ruskog Vijeća sigurnosti gdje će preuzeti odgovornost za poslove u vojno-industrijskom kompleksu, rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov. Šojgu je zamijenio Nikolaja Patruševa koji je bio na toj funkciji od 2008. godine. Šojgu je na čelu ruskog ministarstva odbrane bio preko 11 godina.

Kritizirali ga zbog lošeg upravljanja ratom

Šojgu je bio pod kritikama ruskih propagandista zbog lošeg upravljanja ratom u Ukrajini. Podsjetimo i da ga je oštro kritizirao i javno prozivao Jevgenij Prigožin, šef Wagnera, koji se žalio da ruska vojska njegovim plaćenicima nije dostavila dovoljno oružja za rat.

Ministar obrane prvi put - civil

Putin je predložio Andreja Belousova, bivšeg potpredsjednika vlade i ekonomskog savjetnika, za novog ministra odbrane.

Njegovo imenovanje je zanimljivo u kontekstu da se prvi put radi o tome da će ministarstvo odbrane voditi civil, a ne neki general ili čovjek s vojnim činom. Peskov je to objasnio time da je Putin odlučio biti "otvoren za inovacije i napredne ideje". 

Na listi američkih, ukrajinskih i europskih sankcija

65-godišnji Belousov bio je ruski ministar ekonomskog razvoja u 2012. i 2013. godini i pomoćnik predsjednika od 2013. i 2020. godine. Prvi je zamjenik šefa ruskog premijera od januara 2020. godine.

Kao visoki dužnosnik i član Putinova najužeg kruga, Belousov je podvrgnut osobnim sankcijama koje je Ukrajina uvela od 2022. zbog ruske invazije. Također je sankcioniran od strane EU jer je pozivao ruske oligarhe da nastave surađivati sa sankcioniranim ruskim bankama i podupirao okupaciju Krima, a nalazi se i na američkom popisu sankcija protiv ruskog financijskog sektora. Belousov je dodan na popise sankcija u Japanu, Kanadi, Velikoj Britaniji i Australiji.

Lavrov i Gerasimov ostaju

Sergej Lavrov će ostati ministar vanjskih poslova, kao i Valerij Gerasimov koji ostaje načelnik Glavnog štaba. "Tu se ne očekuju nikakve promjene", rekao je Putinov glasnogovornik Peskov. 

Vršitelji dužnosti čelnika drugih ruskih sigurnosnih agencija - Ministarstva za izvanredne situacije, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa, Vanjske obavještajne službe, Federalne sigurnosne službe (FSB) i Nacionalne garde - zadržat će svoje položaje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...