ADNAN HUSKIĆ: "Promjene u Sjevernoj Makedoniji rezultat su nezrele politike EU" (VIDEO)

Nova vlast predvođena VMRO-DPMNE-om će, smatra, zauzeti konfrontacijiski stav koji će zaustaviti i anulirati sve ono što je prethodna vlast uradila.

  • Regija

  • 12. Maj 2024  

  • 0

Tendencija jačanja radikalne desnice politička je realnost s kojom se suočava Evropa. Gordana Siljanovska Davkova, koja je kao kandidatkinja VMRO-DPMNE-a pobijedila na izborima u Sjevernoj Makedoniji, položila je zakletvu i zvanično postala predsjednica ove zemlje.

"Analitičari su složni da će to ovu zemlju okrenuti udesno. Promjena je to koju su svi najavljivali i ona je rezultat jedne vrlo nezrele politike Evropske unije prema Sjevernoj Makedoniji", istakao je ekspert za evropske integracije Adnan Huskić, gostujući u Dnevniku 2 FTV-a.

“Došlo je do promjene imena države, imali smo vladu koja je bila iznimno proevropska i koja je učinila sve što se od nje očekivalo da bi Sjevernu Makedoniju gurnula u pravcu EU i onda je s evropske strane prvo došlo ‘ne’ Francuske 2019, a onda i bugarska blokada. Politike EU su bile vrlo nezrele i nespremne za hvatanje u koštac s jednom ovakvom političkom dinamikom i onda imamo to što imamo u Sjevernoj Makedoniji”, rekao je Huskić.

Nova vlast predvođena VMRO-DPMNE-om će, smatra, zauzeti konfrontacijiski stav koji će zaustaviti i anulirati sve ono što je prethodna vlast uradila.

S obzirom na jačanje desnice u EU i predstojeće izbore za Evropski parlament, Huskić kaže kako je teško očekivati da će se sveukupna politička dinamika u tom smislu promijeniti, kao i da treba biti oprezan u prognozi eventualnog jačanja proruskog utjecaja u Evropi.

Radikalna desnica u Evropi nije homogena; one s proruskim stavovima je vrlo malo, a to posebno ilustrira odnos prema pitanju rata u Ukrajini. Desnica u Holandiji ili Italiji, naprimjer, vrlo je jasna po pitanju toga šta se dešava u Ukrajini i kakvu poziciju u tom smislu treba zauzeti EU prema Rusiji, ističe Huskić.

Zakretanje udesno u Evropi, ali u Sjevernoj Makedoniji neće imati poseban utjecaj na regiju jer ona desnije od ovoga u čemu se trenutno nalazi teško da može otići, zaključuje Huskić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...