UPRKOS VELIKIM PROTESTIMA I POZIVIMA EU: Gruzijski parlament izglasao kontroverzni zakon

Hiljade Gruzijaca protestovale su protiv tog zakona za koji strahuju da će ugroziti gruzijski put prema EU-u i utišati organizacije i medije kritične prema vlasti, kao u Rusiji gdje je donesena slična mjera.

  • Evropa

  • 28. Maj 2024  28. Maj 2024

  • 0

Gruzijski parlament u utorak je izglasao zakon koji ograničava rad nevladinih organizacija finansiranih iz inostranstva, uprkos velikim protestima i predsjedničkom vetu.

Zastupnici u Tbilisiju su u konačnom činu u utorak zaobišli veto proevropske predsjednice Salome Zurabišvili, koja je rekla da je zakon koji od nevladinih organizacija s inostranim finansiranjem traži da se registriraju kao „inostrani agenti” ruski „u srži i prirodi”.

Gruzijski parlament podržao je kontroverzni zakon prošle sedmice, uprkos velikim protestima u Tbilisiju i pozivima Evropske unije i SAD-a da to ne učini.

Hiljade Gruzijaca protestovale su protiv tog zakona za koji strahuju da će ugroziti gruzijski put prema EU-u i utišati organizacije i medije kritične prema vlasti, kao u Rusiji gdje je donesena slična mjera, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

No vladajuća većina na kraju je ipak odobrila taj zakon koji ograničava inostrani utjecaj na nevladine organizacije te pojačava nadzor nad njima i nezavisnim medijima koji dobivaju više od 20 posto finansiranja izvana.

Posljedice za evropski put

Kako navodi Reuters, Evropska unija izrazila je žaljenje što je gruzijski parlament izglasao kontroverzni zakon te je poručila kako će to imati posljedice za put te države prema članstvu u evropskom savezu.

Evropska unija najavila je da će ta odluka imati posljedice jer ide protiv zajedničkih evropskih vrijednosti.

„EU je više puta naglasio da zakon koji je gruzijski parlament usvojio ide protiv ključnih evropskih principa i vrijednosti”, rekao je evropski šef diplomatije Josep Borrell u utorak.

Kazao je kako će EU i države članice ispitati sve mogućnosti odgovora na takav razvoj događaja.

Usvojeni zakon vraća Gruziju unazad u tri od devet koraka koje je Evropska komisija predložila državi na Kavkazu kako bi ubrzala pristupanje savezu – borbu protiv dezinformacija i polarizacije, osiguravanje temeljnih prava i uključenost udruženja civilnog društva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...