PREKRŠENA PRAVA: Jeftini aviopjevoznici kažnjeni u Španiji zbog naplate prtljage

Prijevoznici su prava prekršili naknadama za unošenje prtljage u avion, za odabir sjedala i za ispis ukrcajnih karata, zabranivši istodobno plaćanje gotovinom na šalterima za prijavu i kupnju artikala u zrakoplovu, priopćile su dvije udruge za prava potrošača.

  • Ekonomija

  • 31. Maj 2024  

  • 0

Španski regulator izrekao je danas niskobudžetnim zrakoplovnim kompanijama Ryanairu, easyJetu, Vuelingu i Voloteai novčane kazne od ukupno 150 miliona eura, zaključivši da su naplatom naknada za prtljagu prekršile prava potrošača, objavile su udruge OCU i Facua, prenosi Hina.

Prijevoznici su prava prekršili naknadama za unošenje prtljage u avion, za odabir sjedala i za ispis ukrcajnih karata, zabranivši istodobno plaćanje gotovinom na šalterima za prijavu i kupnju artikala u zrakoplovu, priopćile su dvije udruge za prava potrošača.

OCU i Facua osporavaju takvu praksu od 2018. godine, a regulator je istragu otvorio lani. OCU očekuje da će i druge europske zemlje slijediti primjer španjolske i kazniti prijevoznike zbog takvih postupaka. 

"Branimo pravo potrošača da izaberu najbolju opciju putovanja"

Špansko udruženje avioprijevoznika ALA potvrdila je da su kompanijama izrečene kazne, kritizirajući odluku regulatora koji je, po njihovom mišljenju, prekršio propise o jedinstvenom tržištu Europske unije i zadro u pravo kompanija da same određuju cijene.

"Branimo pravo potrošača da izaberu najbolju opciju putovanja", rekao je predsjednik ALA-e Javier Gandara, dodavši da će odluka prisiliti čak 50 miliona putnika s malom ručnom prtljagom ispod sjedala da plaćaju uslugu koju nisu tražili.

Regulator nije odmah komentirao kazne, a Ryanair, Volotea i Vueling odbili su ih komentirati jer je ALA govorila u njihovo ime.

Španski sud presudio je još 2019. godine da Ryanair naplatom naknade za ručnu prtljagu krši prava potrošača. Kompanija ju unatoč tome i dalje naplaćuje, pozivajući se na pravo zrakoplovnih prijevoznika da određuju veličinu ručne prtljage u avionu.

Kazne u Španiji dovode pod znak pitanja poslovni model niskobudžetnih zrakoplovnih prijevoznika koji se bazira na niskim cijenama karata i naknadama za stavke poput veće ručne prtljage, objašnjava Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...