MIRO LAZOVIĆ, OTVORENO: "Dodikovo razdruživanje i otcjepljenje RS ne može preživjeti"

"Dodik u razvaljivanju državnih institucija nije sam. On je jedan od ključnih aktera sprovođenja scenarija osmišljenog pod mantijama SPC-a i Aleksandra Vučića..."

  • Politika

  • 01. Jun. 2024  

  • 0

Priželjkujem da Milorad Dodik što prije krene u razdruživanje i otcjepljenje, jer taj put Republika Srpska ne može preživjeti.

Poručio je to u intervjuu za Novinsku agenciju Patria bivši predsjednik Skupštine Republike BiH, član ratnog Predsjedništva BiH i član Demokratske fronte (DF) Miro Lazović.

U razgovoru za NAP Lazović je govorio o opasnosti partnerstva Dodik-Čović po državu Bosnu i Hercegovinu, Dodikovim namjerama o razdruživanju, djelovanju Trojke i međunarodne zajednice u BiH, a ima poruku i za sve patriotske snage u našoj domovini.

Na šta Vama liči ovo Dodikovo i Čovićevo, a naročito Dodikovo dirigovanje svih mogućih političkih procesa u Bosni i Hercegovini? Skoro da dobiju šta god da požele.

Tandem Dodik - Čović je bio i ostao u neraskidivom savezu. Dodik javno i agresivno urušava institucije države, a Čović po svom starom običaju javno širi optimizam, a prikriveno učvršćuje političke veze s Dodikom.

Milorad Dodik već duže vrijeme igra opasnu političku igru. Pokušava i verbalno i praktično ugroziti opstanak Bosne i Hercegovine. Njegova hazardna igra ušla je u finiš. Cilj i ne krije: urušiti Bosnu i Hercegovinu, a osamostaliti Rs. Bez obzira što ima podršku Vučića i Putina, konačni gubitnik će biti Rs, a pobjednik država Bosna i Hercegovina.

Trojka svojom dosadašnjom politikom ostavlja utisak da je servilna prema zahtjevima Čovića i Dodika, pogotovo prema HDZ-u. Ne mogu shvatiti da je Trojka u Federaciji BiH sve bitne finansijske poluge dala u ruke HDZ-u.

Opozicija i na državnom i na federalnom nivou nije baš u mogućnosti spriječiti pogubno političko djelovanje trojkaša po budućnost BiH. Spočitavaju im da su spomenutom dvojcu predali sve. Jesu li bh. građani uvidjeli da s Trojkom ovako više ne može i da su oni svjetlosnim godinama od one promjene koju su najavljivali?

BiH se dugih tridesetak godina nalazi u političkom vrtlogu koji proizvode etničke politike. Tandem Dodik - Čović nastoji tu politiku što više učvrstiti. Trojka se ne snalazi na adekvatan način. Ideološki koncept Trojke, pogotovo SDP-a i Naše stranke, suprotan je od etničkih politika. Otuda njihovo lutanje i nesnalaženje.

Mislili su da će defanzivnom i pasivnom politikom prema Dodiku amortizirati njegovu agresivnost i da će ga promijeniti. Ne samo da ga nisu promijenili, nego nisu ni donijeli promjene koje su obećali i na čemu su dobili podršku građana.

Građani će na predstojećim Lokalnim izborima dati svoj sud o politici Trojke. Dosadašnji rad ne garantuje im dobar rezultat u oktobru.

Kako gledate na Dodikov sporazum o razdruživanju sa FBiH? Je li to još jedan njegov pucanj u prazno ili se možda iza toga ipak krije opasnost po opstanak naše domovine, s obzirom na činjenicu da je s druge strane Trojka, iz koje, opet, poručuju da od tog njegovog prijedloga nema ništa? Ali opet...

Dodik u razvaljivanju državnih institucija nije sam. On je jedan od ključnih aktera sprovođenja scenarija osmišljenog pod mantijama SPC-a i Aleksandra Vučića.

Velikosrpski koncept, i pored pogubnih posljedica po Srbiju, nikada nije odbačen. Danas je na sceni "srpski svet", čiji je duhovni inspirator SPC, a politički realizatori Vučić, Dodik i Andrija Mandić u Crnoj Gori.

Priželjkujem da Dodik što prije krene u razdruživanje i otcjepljenje, jer taj put Republika srpska ne može preživjeti.

Iz međunarodne zajednice, tu prvenstveno mislim na ambasade SAD-a i Velike Britanije te Ured visokog predstavnika (OHR), vode Twitter/X politiku. Tu i tamo reaguju na Dodikove provokacije, ali sve se uglavnom na tome i završi...

Mislim da su ambasade SAD-a i Velike Britanije, kao i EU jasno poslale upozorenje Dodiku da će on i Rs, na kraju, biti gubitnici.

Visoki predstavnik, gospodin Christian Schmidt je poručio da nije Dodik garant opstanka Rs, nego on.

Za odgovornog i pametnog političara dovoljno jasna upozorenja. Nisam siguran da su ta upozorenja u skladu s ciljevima Dodikovog mentalnog sklopa.

Šta imate za poručiti patriotskim snagama u BiH - i ko su zapravo, po Vama, te patriotske snage - kako da se izbore s velikosrpskom i velikohrvatskom hegemonističkom politikom, koja ne splašnjava, već se iz godine u godinu sve više pojačava?

Pokojni profesor Esad Zgodić je davno zapisao: "Od ishoda političkih borbi između totalitarnih etničkih koncepcija i građanskog koncepta vlasti ovisit će, ne samo sudbina BiH kao države, nego i egzistencijalni opstanak Bošnjaka kao naroda".

I zaista je tako. Bošnjaci kao narod ne mogu opstati bez Bosne i Hercegovine, a Bosna i Hercegovina kao stabilna i demokratska država teško može opstati ukoliko ne bude građanska, odnosno država punih ljudskih prava i sloboda na cijelom njenom prostoru.

Rješenja za takvu državu postoje. Ona se nalaze u presudama Suda za ljudska prava iz Strazbura, kojima se brišu etničke i svake druge diskriminacije, a afirmiraju individualna prava i ljudske slobode.

Zadatak patriotskih snaga, a pod njima podrazumijevam, ne samo političke partije, već prije svih intelektualce, akademsku zajednicu, civilne organizacije, medije, da se jednim glasom i pod jednom zastavom - zastavom BiH suprotstave negatorima građanske BiH.

Na političkoj sceni priželjkujem da dođe do saradnje i okrupnjavanja partija iste ili slične ideološke matrice.

Politička scena sa stotinjak subjekata, koliko se prijavilo za Lokalne izbore, ne može ništa dobro donijeti. Samo razjedinjenost i slabost u otporu prema vanjskim i unutrašnjim protivnicima Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...