PODRŠKA VIKTORU ORBANU: Desetine hiljada Mađara promarširalo centrom Budimpešte

Uzvikujući „Mađarska, Mađarska“, noseći nacionalne zastave i veliki baner „Daj nam mira, Bože“, Orbanove pristalice prošetale su od Lančanog mosta do Ostrva Margaret,

  • Evropa

  • 01. Jun. 2024  

  • 0

Desetine hiljada Mađara promarširalo je danas centrom Budimpešte u znak podrške premijeru Viktoru Orbanu, koji je pozvao građane da na izborima za Evropski parlament podrže one koji su za očuvanje mira u Evropi.

Uzvikujući „Mađarska, Mađarska“, noseći nacionalne zastave i veliki baner „Daj nam mira, Bože“, Orbanove pristalice prošetale su od Lančanog mosta do Ostrva Margaret, gdje je premijer rekao da se Evropa sve više približava ratu i da se to mora sprečiti, javlja Reuters.

„Mi smo najveći mirovni korpus, najveća mirovna snaga Evrope“, poručio je Orban, koji je u sukobu sa kolegama u EU po mnogim pitanjima, uključujući to što Mađarska odbija da šalje oružje Ukrajini i što nije prekinula ekonomske odnose sa Moskvom nakon ruske invazije Ukrajine u februaru 2022.

„Evropa mora biti spriječena od ulaska u rat, u sopstveno uništenje. Evropa se danas sprema za rat, praveći svakodnevno nove korake na putu ka paklu“, rekao je Orban na „Maršu mira“.

Prema njegovim riječima, slanje nove novčane pomoći i oružja Ukrajini, razgovori o raspoređivanju nuklearnog oružja u Evropi, misija NATO u Ukrajini, pokazuju da „proratni voz nema posljednju stanicu“ i da je „mašinovođa poludio“.

Orban je ocijenio da će poslije izbora za EP i američkih predsjedničkih izbora biti moguće formirati transatlantsku koaliciju za mir.

Jedan od učesnika protesta rekao je Reutersu da se bore za mir, jer se EU mora vratiti na pravi put kako bi se izbjegao rat. „Retorika koja dolazi iz Francuske, Velike Britanije i Njemačke jasno govori da žele rat“, dodao je Orbanov pristalica.

Uoči evropskih izbora, Orban se nada da će njegova Fides stranka, koja ne pripada nijednoj grupi u EP, imati koristi od rasta desnice širom Evrope, dok se priprema da Mađarska preuzme predsjedavanje Evropskom unijom u drugoj polovini ove godine.

Na sredini četvrtog mandata od 2010. godine, od kada je na vlasti, Orban se bori na domaćem političkom planu da ublaži posljedice seksualnog skandala koji je doveo do ostavki nekih od njegovih najbližih političkih saveznika – predsjednice Katalin Novak i ministarke pravde Judit Varge. Izazov u tom pogledu predstavlja mu i sve veća popularnost Petera Mađara, insajdera u mađarskoj vladi, koji je pokrenuo sopstveni politički pokret nakon što je iznio zapaljive informacije o funkcionisanju vlade.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...