TEŠKI EKSTREMI: Dva izraelska ministra prijete rušenjem vlade ako Netanyahu popusti Bidenu

Biden je u petak predstavio, kako je rekao, izraelski prijedlog u tri faze za okončanje sukoba u Gazi koji bi uz oslobađanje talaca doveo do "potpunog prekida vatre".

  • Svijet

  • 03. Jun. 2024  

  • 0

Dva krajnje desničarska izraelska ministra zaprijetila su da će dati ostavku i srušiti vladajuću koaliciju premijera Benjamina Netanyahua ako on prihvati mirovni prijedlog koji je iznio američki predsjednik Joe Biden, javlja u ponedjeljak CNN

Biden je u petak predstavio, kako je rekao, izraelski prijedlog u tri faze za okončanje sukoba u Gazi koji bi uz oslobađanje talaca doveo do "potpunog prekida vatre". Tokom govora u Bijeloj kući, Biden je rekao da je Hamas degradiran do točke u kojoj više ne može izvesti vrstu napada viđenog 7. listopada koji je pokrenuo sadašnji rat u Gazi. “Vrijeme je da ovaj rat završi”, rekao je, što je jasan pokazatelj da su – što se njega tiče – izraelski ratni ciljevi ispunjeni, javlja CNN. 

Ali dva najistaknutija krajnje desničarska člana izraelske vlade, ministar financija Bezalel Smotrich i ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir, izričito su jasno dali do znanja da odbijaju trenutni prekid vatre. Premijer Benjamin Netanyahu također je signalizirao da ni on nije spreman, iako je njegov glavni savjetnik za vanjsku politiku, Ophir Falk, potvrdio u nedjelju da je Izrael - iako nevoljko - prihvatio Bidenov okvirni sporazum o okončanju rata u Gazi.

Smotrich je na društvenim mrežama naveo da je "jasno dao do znanja" Netanyahuu da neće "biti dio vlade koja će pristati na predloženi nacrt i okončati rat bez uništenja Hamasa i vraćanja svih talaca". Smotrich je tražio da se borbe nastave do “uništenja Hamasa i povratka svih talaca”, kao i do “stvaranja potpuno drugačije sigurnosne realnosti u Gazi i Libanonu”.

Ministar nacionalne sigurnosti Ben Gvir u međuvremenu je opisao dogovor kao "nepromišljen" i "pobjedu terorizma", kao i sigurnosnu opasnost za Izrael.

"Ako premijer provede nepromišljeni dogovor pod uvjetima objavljenim danas, koji znače kraj rata i odustajanje od eliminacije Hamasa, Otzma Yehudit će raspustiti vladu", rekao je, misleći na krajnju desnu stranku on vodi i koja pomaže u održavanju Netanyahuove većine u parlamentu.

Biden je u svom govoru aludirao na napetosti u izraelskoj vladi, izravno apelirajući na obične Izraelce da izraze svoju podršku. “Znam da ima onih u Izraelu koji se neće složiti s ovim planom i pozivat će na nastavak rata na neodređeno vrijeme. Neki, neki su čak u vladinoj koaliciji”, rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...