VIDEO POSTAO SENZACIJA: Kina ostavila čudan simbol na mračnoj strani Mjeseca

Odlazak sonde, koji je snimljen na video snimku, postao je senzacija na kineskoj platformi društvenih medija Weibo, a korisnici su primijetili da trag ostavljen na tlu podsjeća na kineski znak "zhong".

  • HiTec

  • 05. Jun. 2024  

  • 0

Bespilotna sonda Chang’e-6 poletjela je s površine Mjeseca u utorak ujutro nakon što je završila svoju misiju prikupljanja uzoraka i isticanja kineske zastave. Odlazak sonde, koji je snimljen na video snimku, postao je senzacija na kineskoj platformi društvenih medija Weibo, a korisnici su primijetili da trag ostavljen na tlu podsjeća na kineski znak "zhong".

Znak "zhong", što znači "sredina" ili simbolizira "vjeru i odanost" na kineskom, izazvao je značajnu pažnju. Emiter CCTV je to istaknuo na Weibou, navodeći: "Postoji kineski znak na poleđini Mjeseca" i dodajući da nakon prikupljanja uzoraka, površina mjeseca sada pokazuje znak "Zhong".

Kina je postigla značajnu prekretnicu kao prva zemlja koja je poslala misiju na dalju stranu Mjeseca, koja se često naziva "tamnom stranom" zbog njene stalne nevidljivosti sa Zemlje, a ne zbog nedostatka sunčeve svjetlosti. Sonda Chang’e-6 sletjela je 2. juna i provela dva dana skupljajući uzorke iz velikog kratera uz pomoć bušilice i robotske ruke.

Sinhua, kineska državna novinska agencija, pozdravila je povratak sonde na Zemlju kao "podvig bez presedana u ljudskoj istoriji istraživanja Mjeseca". Prema glasnogovorniku misije Ge Pingu, analiza ovih uzoraka omogućit će naučnicima da proučavaju formiranje i evoluciju Mjeseca tokom vremena. Istraživači vjeruju da dalja strana Mjeseca ima značajan istraživački potencijal jer su njegovi krateri manje pogođeni drevnim tokovima lave u odnosu na bližu stranu.

Misija Chang’e-6 odražava brzi napredak Kine u njenom svemirskom programu, koji je snažno podržan pod vodstvom predsjednika Xi Jinpinga. Tokom protekle decenije, Kina je uložila značajna ulaganja u svoje svemirske poduhvate, nastojeći da sustigne SAD i Rusiju.

Kineska svemirska dostignuća uključuju izgradnju svemirske stanice po imenu Tiangong, ili "nebeska palata", kao i uspješne robotske misije rovera na Marsu i Mjesecu. Uz to, Kina je tek treća nacija koja samostalno šalje ljude u orbitu. Gledajući unaprijed, Kina ima za cilj da do 2030. izvede misiju na Mjesec s posadom i planira uspostaviti lunarnu bazu.

U međuvremenu, SAD se pripremaju da vrate astronaute na Mjesec svojom misijom Artemis 3, koja je zakazana za 2026.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...