Vijesti
BANJA LUKA VEČERAS NEĆE SPAVATI: Priveden otac osumnjičenog, policija intenzivnmo traga za ubicom
Prije 12 min0
Ponekad ne treba misliti na kalorije, nego samo na zadovoljstvo.
Gastro
07. Jun. 2024
0
Šampita je poslastica koja se nekada jela samo u poslastičarnicama, ali tamo su je zamijenili moderniji kolači, tako da je dobro rješenje da je napravite sami. Ponekad ne treba misliti na kalorije, nego samo na zadovoljstvo.
Sastojci:
Za kore:
Za šerbet:
Za šam:
Priprema:
Na početku izmjeriti sastojke za šerbet i staviti na laganu vatru da se kuva.
Zatim odvojiti bjelance od žumanaca. Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, pa mlijeko i na kraju brašno pomiješano sa praškom za pecivo i limunovom koricom.
Izliti smjesu u pomašćenu tepsiju i peći desetak minuta na temperaturi od 200 stepen.U šerbet dodati limun.
Napraviti šam, i to ovako: mutiti bjelanca, prvo na najmanjoj brzini miksera 2 minuta, a onda na većoj i dodavati po kašiku šećera i mutiti. Na kraju povećati na najveću brzinu.
Umućenim bjelancima dodati šerbet i dobro izmutiti mikserom.
jelanca morate veoma dobro umutiti, posebno kad dodate šerbet.
Preko kore izliti šam, poravnati i vratiti u rernu na 4-5 minuta, da se formira korica.
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim staviti u frižider.
Napomena: Od ove mjere dobije se veliki kolač (dimenzija tepsije za pečenje je 40×30 cm).
Vijesti
BANJA LUKA VEČERAS NEĆE SPAVATI: Priveden otac osumnjičenog, policija intenzivnmo traga za ubicom
Prije 12 min0
Svijet
PRIPADNICI HAMASA IH LIKVIDIRALI: Poginula četiri izraelska vojnika u Pojasu Gaze
Prije 13 min0
Evropa
OSTVARUJE SE NEZAMISLIVI SCENARIO: Bivši nacisti preuzimaju vlast, EU prijeti da će zemlju staviti pod...
Prije 20 min0
Hronika
NOVI DETALJI POSLIJE UBISTVA U BANJA LUCI: Delinoj supruzi pozlilo od šoka
Prije 21 min0
Gastro
NAPRAVITE JOŠ VEČERAS: Sočni čokoladni biskvit obogaćen ukusnom kremom od banana i preliven bogatim...
09. Jan. 20250
Gastro
ŠOK U NJEMAČKOJ: Sud zabranio prodaju Dubai čokolade!
10. Jan. 20250
Gastro
KAO IZ BAKINE KUHINJE: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
09. Jan. 20250
Gastro
NEMA ŠANSE DA NE USPIJU: Na brzinu napravite vrhunske palačinke prema našem receptu…
10. Jan. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.