HRVATSKA NE ŽELI MILANA TEGELTIJU: Upućen mu je jasan znak

Osoba sa američke crne liste nije poželjan u zemlji, članici EU

  • Politika

  • 11. Jun. 2024  

  • 1

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 29. februara imenovalo Milana Tegeltiju za konzula naše zemlje u Rijeci, ali skoro četiri mjeseca kasnije, bivši predsjednik VSTV-a nije dobio agreman Hrvatske za stupanje na ovu funkciju.

Kako za Klix.ba saznaje od izvora bliskog diplomatskim krugovima, praksa kaže da država nikada neće otvoreno odbiti dati agreman nekome, ali da je ovo jasna poruka o izboru Predsjedništva BiH za ovo počasno mjesto.

Prema nepisanim pravilima diplomatije, ako se u roku četiri mjeseca ne da agreman, odnosno dopuštenje glavnog organa za vanjsku politiku jedne zemlje, to je jasan znak da se na to mjesto treba imenovati druga osoba.

Kako je Milan Tegeltija osoba s američke crne liste, Hrvatska je odlučila na ovaj način da pokaže šta misli o njegovom imenovanju na ovu poziciju.

Podsjetimo, sankcije su mu uvedene zbog zloupotreba tokom obavljanja funkcije predsjednika VSTV-a.

"Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima sudija i drugim javnim poslovima", saopćeno je početkom 2022. godine iz State Departmenta.

U decembru 2020. godine Tegeltija je podnio ostavku na funkciju predsjednika VSTV-a. U međuvremenu Tegeltija je obavljao funkciju predsjednika FK Borac, da bi početkom januara ove godine podnio ostavku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...