MALI PODSJETNIK: Pet namirnica koje nikada ne biste trebali držati u frižideru

Osim ako je izrezan ili oguljen, luk treba čuvati na hladnom, suhom, tamnom i dobro prozračenom mjestu.

  • Jeste li znali

  • 11. Jun. 2024  

  • 0

Držanje određene hrane u frižideru usporava rast bakterija i pomaže u sprječavanju trovanja hranom. Ali za neke namirnice ja bolje a su na sobnoj temperaturi.

Svi znaju da je mlijeko, meso i jaja najbolje držati u frižideru, ali što je s avokadom, paradajzom i krompirom?

Znati koje namirnice držati u frižideru, a koje držati na sobnoj temperaturi uvelike pomaže da svoje namirnice iskoristite na najbolji način, piše The Healthy.

Paradajz

Bogate vitaminom C, kalijem i drugim zdravim hranjivim tvarima, zreli paradajz jje bolji kad se ostavi na na sobnoj temperaturi, pogotovo ako ga planirate pojesti sljedeći dan ili dva, kaže dijetetičarka Dana Greene. “Niske temperature utjecat će na teksturu i okus.”

Krompiri

Nikada nemojte čuvati krompir u frižideru. Hlađenjem se krompirov škrob brže pretvara u šećer, a kada se peku ili prže, ti šećeri mogu proizvesti kemikaliju akrilamid koja uzrokuje rak, prema Public Health England, izvršnoj agenciji Ministarstva zdravstva i socijalne brige u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Banane

Ako ste ikada stavili bananu u frižider, znate da postane tamnosmeđa, što bi vam trebalo dati do znanja da nije namijenjeno za hlađenje. Banane, koje se obično kupuju prije nego što sazriju, sazrijet će na sobnoj temperaturi. Ali hlađenje usporava ovaj proces. Banane oslobađaju plin koji sazrijeva drugo voće, stoga držite banane podalje od ostalog voća.

Bosiljak

Biljke poput bosiljka, ružmarina i majčine dušice prebrzo će se osušiti i izgubiti okus ako ih držite u frižideru. Umjesto toga,  začinsko bilje stavite dalje od sunčeve svjetlosti u malu čašu vode sobne temperature.

Luk

Osim ako je izrezan ili oguljen, luk treba čuvati na hladnom, suhom, tamnom i dobro prozračenom mjestu. Nedostatak ventilacije će smanjiti njihov vijek trajanja. Nasuprot tome, cijeli oguljeni ili prethodno narezani luk treba čuvati u frižideru i upotrijebiti prije isteka roka valjanosti.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...