SKANDALOZAN ISTUP RADOVANA VIŠKOVIĆA: „To je za njih i više nego dovoljno…“

Višković je kazao da Republika Srpska ne koči Plan rasta, jer su u tom pogledu učinjeni dodatni napori kako bi od 113 tačaka bilo usaglašeno 110.

  • Mini market

  • 13. Jun. 2024  

  • 0

Cilj Vlade Republike Srpske je da do 2026. godine prosječna plata u RS-u dostigne 2.000 KM, rekao je predsjednik vlade tog bh. entiteta Radovan Višković gostujući u emisiji Telering na RTRS-u.

- Da smo dobili gasovod i dvije gasne elektrane po 600 megavata i da je obezbijeđeno finansiranje prije 15 godina, mi bismo danas imali tu platu od 1.000 evra, kazao je on.

Višković je rekao da je prosječna plata u aprilu ove godine premašila iznos od 1.400 KM.

On tvrdi da je, bez obzira na pritiske, budžet RS stabilan, te da su penzije u posljednjih nekoliko godina povećane za 70 posto.

- To je za one koji imaju 40 godina penzijskog staža i više nego dovoljno. Ali, ne može se očekivati da neko ko ima 15 godina radnog staža, od čega osam učešća u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ima penziju od 1.000 KM, rekao je Višković.

Višković je rekao i da je krajnje vrijeme da vlasti u BiH počnu donositi samostalno odluke u interesu naroda koji predstavljaju, kako bi BiH krenula razvojnim putem.

Višković je kazao da Republika Srpska ne koči Plan rasta, jer su u tom pogledu učinjeni dodatni napori kako bi od 113 tačaka bilo usaglašeno 110.

- Čak smo uspjeli da se dogovorimo i o preostale tri koje se odnose na Ustavni sud BiH, etničko glasanje i zajednički kol-centar. I, kada sam došao na sastanak i bio spreman da prihvatim sve tačke, uslov je bio da se usvoji budžet zajedničkih institucija - rekao je Višković i podsjetio da je Republika Srpska saglasnost na taj budžet dala još u decembru, ali da je dogovor bio da, prije usvajanja budžeta, budu raspodijeljena blokirana sredstva koja iznose oko 600 miliona KM, ali taj dogovor nije ispoštovan, te opet sam sebe uhvatio u laži.

Podsjetimo Viškovića, koji bi da određuje koliko je kome dovoljno novca, da prosječna penzija u RS-u iznosi 592,71 KM i čini tek 42,34 posto od prosječne plaće.

Iznos najniže penzije za staž od 40 i više godina je 601,35 KM, što je 42,95 odsto prosječne plate u RS-u

Za puni staž osiguranja od 40 godina prosječna penzija za maj iznosi 884,21 KM, što je 63,16 odsto prosječne plate u Republici.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...