DODIK NA JAHORINI O NOVIM SANKCIJAMA: "Iznenađen sam neprofesionalizmom i lažima"

“Sve su to laži, apsolutno. Amerikanci to koriste kada nemaju nikakve dokaze i to govori da lažu”, rekao je Dodik novinarima na Jahorini.

  • Politika

  • 19. Jun. 2024  19. Jun. 2024

  • 0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da obrazloženje novog paketa američkih sankcija pojedincima i preduzećima iz Republike Srpske i Srbije sadrži "niz laži i propagandnih trikova koji treba da asociraju na mafiju, mrežu i sistem finansiranja", prenosi Srna.

“Sve su to laži, apsolutno. Amerikanci to koriste kada nemaju nikakve dokaze i to govori da lažu”, rekao je Dodik novinarima na Jahorini.

Konstatujući da se ovim sankcijama potkopava značajan dio ekonomije, Dodik je naveo da u sancionisanim preduzećima radi 700 ljudi.

“Zamislite tu Ameriku koja sada sankciniše dva medija u Republici Srpskoj zato što promovišu neku politiku. Pa BN televizija promoviše američku politiku, zašto njima ne uvedu sankcije? Opšte je poznato da to rade, ali je to dozvoljeno, poželjno“, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je “iznenađen površnošću, neprofesionalnošću i lažima” koje su napisane u obrazloženju sankcija, te dodao da je to “napisano da bi opozicija i BN televizija mogli da lažu u javnosti”.

“Vjerovatno su oni i dali te kvalifikacije, opozicija i još neko”, rekao je Dodik i dodao da BN televizija upravlja opozicijom i da nema te televizije ne bi bilo ni opozicije.

Dodik je naveo da je protiv sankcija koje podržavaju neki drugi. “Zamislite da američki ambasador štiti srpski narod ovdje. Šta reći?”, rekao je predsjednik Srpske.

On je naveo da je američki ambasador Majkl Marfi produžio boravak u BiH za mjesec, dva da bi “napravio dar-mar”, te da vjeruje da će se pokazati da ono što Marfi iznosi nije stav Sjedinjenih Država.

“Ovo nije način na koji BiH može da se gradi”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, SAD sankcijama zagorčaju život mnogima, a onda se pojave njihove advokatske kuće i nude da za dva, tri, pet miliona skinu te sankcije.

“Nema većih mafijaša od njih”, rekao je Dodik.

Komentarišući što su američkim sankcijama obhvaćeni i članovi njegove porodice, predsjednik Srpske je rekao da za to nema nikakvog dokaza.

“Mislite da me ne bi proganjali da mogu da dokažu to što tvrde? Zato je izmišljen Kristijan Šmit kako bi nametnuo zakon koji ne priznajem i kako bih bio procesuiran”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da su članovi njegove porodice u prethodnih sedam godina četiri puta bili predmet finansijske obrade, ali da nikada nisu javno izašli sa tim.

Podsjećajući da je sin američkog predsjednika Joe Bidena zaglavio u zatvoru zbog droge i oružja, što se predstavlja kao fer, Dodik je upitao da li sada mi “njih treba da sankcionišemo”.

“Uvode sankcije mojoj kćerki i sinu zato što sarađuju sa mnom, trebali su vjerovatno sa Marfijem sarađivati i njega podržavati”, rekao je Dodik i dodao da je za sve ove godine vidio mnoge koji su postali bivši, kako što će to biti i sadašnji američki ambasador u BiH.

Poručujući da će se Republika Srpska sa ovim nositi “kako zna i umije”, Dodik je najavio da je važno da se obezbijede da ATV i UNA TV nastave da rade.

“Strašno je da kolege iz Republike Srpske i BiH nisu digle glas da se to ne radi. Niko ni riječi. Toliko o hrabrosti, slobodi govora, objektivnosti”, zaključio je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...