NAKON PJONGJANGA STIGAO U HANOJ: Za Putinu u Vijetnamu prostrt crveni tepih

Avion ruskog predsjednika sletio je na aerodrom u Hanoju gdje su ga na crvenom tepihu dočekali zamjenik premijera Vijetnama Tran Hong Ha i najviši partijski diplomata Le Hoai Trung.

  • Svijet

  • 20. Jun. 2024  

  • 0

Vladimir Putin je doputovao u Vijetnam na razgovore sa komunističkim liderima zemlje nakon što je jučer potpisao odbrambeni pakt sa liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom, prenosi Guardian.

Avion ruskog predsjednika sletio je na aerodrom u Hanoju gdje su ga na crvenom tepihu dočekali zamjenik premijera Vijetnama Tran Hong Ha i najviši partijski diplomata Le Hoai Trung.

Posjeta je izazvala kritike iz SAD-a, zemlje koja je među vodećim trgovinskim partnerima Vijetnama. SAD su upozorile da Vijetnam ovim rizikuje normalizaciju ruskih “očiglednih kršenja međunarodnog prava”.

Prema izvještaju ruske novinske agencije Tass, Putin će razgovarati o saradnji u “trgovinsko-ekonomskim, naučnim, tehnološkim i humanitarnim oblastima“, te će sa zvaničnicima VIjetnama razmijeniti mišljenja o ključnim pitanjima na međunarodnom i regionalnom planu.

O trgovinskim odnosima

U tekstu koji je objavljen u Nhan Dan, novinama vijetnamske Komunističke partije, Putin je naveo napredak u plaćanjima, energetici i trgovini između zemalja. On je također pohvalio Vijetnam što podržava “pragmatičan način rješavanja krize” u Ukrajini.

Kako navodi Guardian, vijetnamsko vodstvo favorizira takozvanu “bambus diplomatiju” – u kojoj se izbjegava biranje strane u međunarodnim sporovima, uključujući u vezi s Ukrajinom, i u rivalstvu između SAD-a i Kine.

Vijetnam je postao bliži SAD-u i njihovim saveznicima, a prošle godine lider Komunističke partije, Nguyen Phu Trong, ugostio je američkog predsjednika Joea Bidena i unaprijedio veze s Washingtonom, kao i sa Australijom i Japanom.

Analitičari su se pitali hoće li posjeta donijeti bilo kakvu opipljivu korist Vijetnamu, i kažu da je to odraz historijskih veza dvije zemlje.

Rusija je dugogodišnji prijatelj Hanoja i Putin će dobiti toplu dobrodošlicu u Vijetnamu, gdje se mnogi još uvijek sjećaju podrške koju je Sovjetski Savez pružio Vijetnamu u prošlim ratovima protiv Francuza i SAD-a. Bivši Sovjetski Savez bio je jedna od prvih zemalja koja je uspostavila diplomatske odnose sa vijetnamskom vladom Ho Ši Mina.

Putin treba da se sastane sa Trongom, koji je među mnogim zvaničnicima koji su otišli da studiraju u Sovjetskom Savezu, kao i sa predsjednikom države To Lamom i premijerom Pham Minh Činom. Očekuje se da će ruski lider također prisustvovati ceremonijama polaganja vijenaca, uključujući i mauzolej Ho Ši Mina u kojem se nalazi balzamovani leš vođe osnivača Vijetnama.

Rusija nije glavni izvor trgovine za Vijetnam, a američke sankcije Rusiji znače da postoji mala vjerovatnoća velikih ekonomskih poteza. Trgovina između dvije zemlje iznosila je samo 3,5 milijardi dolara u 2022. – daleko manje od trgovine Vijetnama sa Kinom od 175 milijardi dolara i 123 milijarde dolara sa Sjedinjenim Državama.

Dvije zemlje imaju snažne energetske veze, međutim, ruske kompanije posluju s vijetnamskom naftom i gasom u Južnom kineskom moru – u oblastima na koje polaže pravo i Kina.

Snabdijevaju ih oružjem

Rusija je također najveći snabdjevač oružja za Vijetnam, iako je promet oružja opao posljednjih godina, posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Glasnogovornik američke ambasade u Hanoju upozorio je uoči posjete da “nijedna zemlja ne bi trebala dati Putinu platformu za promoviranje njegovog agresorskog rata i na drugi način mu dozvoliti da normalizira svoje zločine“.

Dolazak ruskog predsjednika u Vijetnam dolazi nakon posjete visokog profila Pjongjangu, u kojoj su on i sjevernokorejski vladar Kim Jong-un potpisali pakt o međusobnoj odbrani.

Sporazum uključuje klauzulu koja zahtijeva od zemalja da priteknu jedna drugoj u pomoć ako je bilo koja od njih napadnuta, što izaziva zabrinutost Zapada oko potencijalne ruske pomoći za raketne ili nuklearne programe Sjeverne Koreje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...